Zvon sau realitate: Vodafone cumpara o parte din operatiunile RCS-RDS?
Jurnalistul Robert Turcescu a afirmat intr-o postare pe Facebook ca Vodafone ar fi semnat un precontract pentru achizitia unor operatiuni ale grupului RDS-RCS. Vodafone nu a comentat afirmatiile iar grupul RDS RCS a negat vehement existenta unei asemenea intelegeri.
Iese fum fara foc? sau e o confuzie legata de contractul de Roaming prin care utilizatorii RDS RCS care vor avea semnal in zonele in care Vodafone are acoperire?. Unii analisti spun ca tranzactia ar avea sens insa la ora actuala existenta unui asemnea precontract nu este dovedita.
Conform unei ştiri in exclusivitate postată pe contul personal de Facebook de jurnalistul Robert Turcescu: "Vodafone e la un pas să achiziţioneze de la RCS-RDS distribuţia de cablu, plus operaţiunile de telefonie şi date! Intre cele două companii a fost semnat un precontract, iar tranzacţia finală se invarte in jurul sumei de 1-1,5 miliarde de euro. Vodafone devine astfel cel mai mare jucător pe piaţa telecom din regiune, dand o lovitură puternică principalului competitor, Orange".
Contactaţi de ziarul Bursa, reprezentanţii Vodafone Romania au refuzat să comenteze in vreun fel informaţia.
In luna aprilie, RCS-RDS a anunţat că a introdus acoperire la nivel naţional pentru serviciile de telefonie mobilă (Digi Mobil) in baza unui acord de roaming naţional incheiat cu Vodafone pe o perioadă de 2 ani. Practic, clienţii pot să comunice, la aceleaşi tarife pentru apeluri şi SMS-uri in roaming naţional, ca şi pentru cele iniţiate din reţeaua Digi Mobil, şi atunci cand nu se află in aria de acoperire a reţelei RCS-RDS. Din luna iulie 2014, roamingul naţional va fi disponibil şi pentru serviciul de date mobile. Selecţia modului de Roaming Naţional se face automat, fără intervenţia utilizatorilor sau modificări in setările telefonului.
Analistul in telecomunicaţii Nicolae Oacă a declarat pentru ziarul Bursa: "Era de aşteptat ca Vodafone să facă o astfel de mişcare, pentru că au bani şi au obiceiul acesta (uitaţi-vă la ce au cumpărat prin Spania, Germania, Grecia). Acesta este şi un răspuns la mişcarea Romtelecom (nr. care, din toamnă, va fuziona cu Cosmote Romania sub umbrela Deutsche Telekom). Operatorii se pregătesc pentru a putea oferi toate cele cinci servicii, şi pentru a deveni operatori totali. Ar fi de aşteptat o mişcare şi de la Orange , mai ales că oficiali ai lor chiar au declarat că vor face achiziţii pe piaţa din Romania".
De asemenea, Nicolae Oaca a precizat că Orange va trebui să răspundă acestor mutări: "Orange ar putea să se orienteze către UPC, eventual DCS (Digital Cable Systems), şi in acel moment am avea o luptă intre Vodafone, Orange şi Deutsche Telekom pe piaţa din Romania in oferirea pachetului total de servicii. Rămane de văzut dacă Liberty va voi să vandă, in trecut au vrut. Probleme financiare au avut şi incă mai au şi in prezent. Fie vor lansa servicii de comunicaţii mobile, fie vor vinde. Aşa (numai servicii fixe) le va fi dificil să continue", a conchis domnia sa.
RCS&RDS dezminte informaţia lui Turcescu
Informaţiile postate de jurnalistul Robert Turcescu pe contul său de Facebook privind o presupusă vanzare a operaţiunilor de distribuţie prin cablu, telefonie şi internet ale companiei RCS & RDS "sunt complet false, neavand nici o bază reală", se arată intr-un comunicat remis astăzi redacţiei de companie.
"Este regretabil faptul că un jurnalist cu experienţa lui Robert Turcescu răspandeşte cu atata uşurinţă şi lipsă de responsabilitate zvonuri care ne pot crea importante daune materiale şi de imagine, fără a verifica aceste aşa-zise informaţii şi fără ca măcar să ceară şi un punct de vedere din partea companiei RCS & RDS", au mai adăugat reprezentanţii RCS&RDS.
23-05-2014