Zece fonduri de investiţii străine detin in Romania terenuri de 200 milioane Euro
Zece fonduri de investiţii cu operaţiuni în România au ajuns să controleze în proprietate sau arendă 86.000 de hectare, suprafeţe evaluate la 200 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 2.400 euro/ha.

Profesori universitari din Statele Unite, pensionari din Olanda, asigurători din Italia, bancheri din Elveţia, jucători de pe bursa de la Copenhaga şi Frankfurt sau ingineri IT sunt câţiva dintre cei care au plasat bani în fondurile de investiţii implicate în investiţiile în teren arabil în România
Portofoliul celor zece fonduri de investiţii acoperă 1% din terenul arabil local sau 10% din totalul controlat de investitorii străini.
Fondurile de investiţii au pe piaţa locală strategii şi apetit pentru risc diferite, însă toţi sunt atraşi de cifrele puse pe masa de lucru de agricultura locală: a cincea suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană, terenuri fertile, ieşire la Marea Neagră, productivităţi în creştere pentru cereale şi unele dintre cele mai mici preţuri pentru teren agricol din întreg blocul comunitar.
Miza este astfel una dublă, achiziţia în prezent şi vânzarea viitoare în speranţa creşterii preţurilor sau construcţia unor afaceri locale pe baza acestor terenuri având în vedere că în Vest ridicarea de la zero a unor businessuri similare ar fi „înghiţit“ şi de şapte-zece ori mai mulţi bani.
„În astfel de vremuri turbulente, toată lumea aleargă după randamente“, explică Laurian Lungu, economist ce conduce firma de cercetare şi analiză Macroanalitica.
Investitorii instituţionali mizează astfel pe marjele de profit obţinute din producţia de cereale şi de plante tehnice pe terenurile româneşti, dar şi, în viitor, dintr-o posibilă creştere a preţurilor.
23-11-2013