VTB Capital si SIF-urile romanesti interesate de achizitia Oltchim
Banca de investitii VTB Capital, s-a aratat interesata de participarea la procedura de reorganizare judiciara a combinatului Oltchim Rm. Valcea. De asemenea, Societăţile de Investiţii Financiară - SIF - vor să formeze un consorţiu care să investească la Oltchim, după privatizarea acestuia şi integrarea combinatului din Râmnicu Vâlcea cu Chimcomplex Borzeşti, potrivit Ministerului Economiei.

Oficialii VTB Capital au discutat cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, subliniid că vor să investească în România, după ce au făcut investiţii massive în Rusia, Europa, Asia, Africa şi SUA. La întâlnire a participat şi unul dintre administratorii judiciari ai combinatului, Niculae Bălan.
De situaţia Oltchim s-au arătat interesaţi, în ultima perioadă, mai mulţi investitori, individual sau în consorţiu. Astfel, SIF-urile vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, a cărui activitate ar urma să fie integrată cu cea a Chimcomplex Borzeşti.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit cu George Mucibabici, preşedintele firmei de consultanţă şi audit Deloitte, Ştefan Vuza, preşedintele SCR Grup şi Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, discuţiile vizând redresarea şi atragerea de investiţii pentru Oltchim.
„În acest context, preşedintele SIF Moldova a anunţat iminenţa formării unui consorţiu al SIF-urilor, care doreşte să se implice în rezolvarea situaţiei Oltchim, considerat un proiect de interes naţional. În opinia partenerilor de dialog, acest consorţiu este interesat de funcţionarea combinatului după privatizare şi de aceea intenţia lor este aceea de a investi într-un proiect de integrare a combinatelor Oltchim şi Chimcomplex Borzeşti, care are ca puncte forte poziţia geografică avantajoasă, pieţe internaţionale de desfacere care pot absorbi 70% din producţia Oltchim şi Chimcomplex, instalaţii modernizate, în marea lor majoritate, sunt competitive din punct de vedere al costurilor“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
De asemenea, potrivit participanţilor la discuţii Oltchim are ca avantaj că este singura capacitate de acest fel din Uniunea Europeană şi că ar aduce un plus de valoare pentru economia românească. „În cadrul discuţiilor au fost solicitate informaţii cu privire la stadiul procedurii de insolvenţă, precum şi unele detalii suplimentare legate de situaţia economico-financiară a societăţii“, se mai spune în comunicat.
Fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, au anunţat, la rândul lor, că vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic. Totodată, un alt investitor interesat de Oltchim este producătorul de crom Yildirim din Turcia. Mai multe detalii: Rusii de la Oil Gas Trade si asocierea Fortissimo Capital - PCC vor sa preia Oltchim
16-09-2013