Vreți să investiți în România?

Prin intermediul acestui articol, vă invit să vă imaginați că sunteți un investitor străin, pus în fața unei decizii de investiție. Să spunem că, dintr-un motiv oarecare, astăzi aveți de analizat o țară numită România. Căutând informații, găsiți că The Economist spune despre România că este un exemplu de „cum să nu conduci o țară“.

Întrebarea fundamentală: cum sunt coordonate politicile economice? Premierul: „Ne coordonăm cu BNR pentru ca inflația și cursul euro-leu să fie ținute sub control“.

Guvernatorul BNR: „CDS-ul pentru România reflectă o coerenţă redusă, ca să nu zic altfel, dacă nu în politici, măcar în mesajul pe care-l transmitem în exterior.“

Traducerea CDS-ului – un contract de obligații între o parte care dorește să cumpere protecție (fie că deține titluri românești, fie că nu), iar cealaltă le „asigura“ contra unei plăți eșalonate, plătind o despăgubire în caz de nerambursare a datoriei de către România. Dimensiunea acestei asigurări arată însă exact gradul de coerență al politicilor economice. Încercați să înțelegeți ceva din creșterea economică. Guvernul spune 1,5%, însă toate prognozele Guvernului român din ultimii cinci ani au fost prea optimiste cu cel puțin 1% din PIB. Singurul sector care crește deja este industria. În rest, construcțiile merg prost, serviciile la fel, nu înțelegeți de unde creștere. Poate din consum, însă citiți declarația guvernatorului BNR: „Stimularea consumului este o idee periculoasă“, „pentru o creștere economică durabilă, ne trebuie stimularea muncii“. Și cum e stimulată? Constatați una dintre cele mai mari rate de impozit din Europa, în condițiile în care țara are mai puțini salariați decât pensionari. Încercați apoi să înțelegeți politica monetară.

Continuare: www.capital.ro