Vosganian: Mari companii sunt interesate de Oltchim. Urmeaza Plafar şi Sanevit

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că a primit oferte scrise din partea unor "mari companii din domeniu" care s-au arătat intersate de privatizarea Oltchim (OLT) şi va începe discuţii cu acestea. "Săptămâna viitoare vom începe şirul de privatizări. Vom începe cu Plafar şi Sanevit. Vom continua probabil cu şantierele navale de la Mangalia, cele care sunt în proprietatea statului"

"Vă informez, în premieră absolută, că există un număr important de oferte serioase din partea unor mari companii din domeniul industriei chimice şi care şi-au manifestat în scris intenţia de a participa la privatizarea Oltchim", a spus ministrul Vosganian, la începtul şedinţei de Guvern.

El a precizat că, de săptămâna viitoare va începe dialogul cu potenţialii investitori, dialog care nu va fi public, iar ofertele vor fi prezentate "la timpul potrivit", într-un proces deschis de privatizare.

"Noi dorim să schimbăm filosofia de privatizare, în sensul că ne interesează aceia care doresc să investească şi ne interesează mai mult nivelul investiţiilor ulterioare decât al preţului de vânzare", a declarat Vosganian.

Ministrul a arătat că, săptămâna viitoare, va avea loc întâlnirea cu creditorii societăţii şi va începe programul redresare, ce va avea ca finalitate privatizarea, fiind în prezent în căutarea unei finanţări de 15 milioane euro, prin scoaterea de sub ipotcă a unor active ale Oltchim. Peste cateva saptamani vom prezenta planul de reorganizare pentru Oltchim, urmat de privatizare. Saptamanile care urmeaza voi avea consultari cu sase -sapte firme interesate pentru privatizarea Oltchim, firme care sunt din toate colturile lumii, dar si din Romania

Premierul Ponta a spus, la rândul său, că Guvernul este interesat şi de locurile de muncă ce pot fi păstrate şi vrea să se protejeze de manipulări şi dezinformări, cerându-i ministrului să fie atent la escroci.

Remus Borza, Euro Insol, una dintre companiile care s-au ocupat de reorganizarea producătorului de ceaiuri, consideră că vânzarea Plafar este un lucru bun si Statul Roman ar putea obtin un pret bun acum, faţă de cât ar fi obţinut înaintea de intrarea ei în insolvenţă. "Plafar nu are nici datorii la buget, nici datorii comerciale, iar statul poate obţine acum un preţ bun. Este o greşeală să privatizezi o societate cu pierderi. Plafar, însă, este pe profit, are lichiditate".

Tribunalul Bucureşti a decis ieşirea companiei Plafar din insolvenţă în luna iunie anul trecut, după trei ani de reorganizare.

Planul de reorganizare a acestei societăţi comerciale a permis, în premieră pentru ţara noastră, achitarea tuturor creanţelor la valoarea nominală.

La momentul intrării în insolvenţă, în martie 2009, Plafar avea datorii de 5,1 milioane lei. Conform planului de reorganizare, după achitarea integrală a datoriilor, compania şi-a asumat investiţii de peste 5 milioane de lei, pentru reabilitarea spaţiilor de producţie şi modernizarea proceselor şi capacităţilor de producţie, rebranding-ul întregului portofoliu de produse şi patrunderea în toate reţelele naţionale de distribuţie.

Afacerile Plafar s-au cifrat la 6,1 milioane lei, în 2010, ajungând la 7,3 milioane lei, în 2011, an în care Plafar a avut profit, după 16 ani de pierdere.

14-03-2013