Vine al doilea val al crizei în imobiliare?
Investitorii din sectorul imobiliar devin din nou prudenţi pe fondul îngrijorărilor provocate de criza datoriilor suverane din zona euro şi al scumpirii finanţării bancare, deşi abia se întorseseră pe pieţele din Europa Centrală şi de Est după mai mult de doi ani şi jumătate de pauză.
Deşi climatul economic şi, implicit, sentimentul investitorilor asupra pieţelor din regiune diferă de la o ţară la alta, imaginea de ansamblu a Europei Centrale şi de Est indică o reticenţă mai mare a jucătorilor din imobiliare de a-şi extinde prezenţa aici, în contextul în care problemele din zona euro reverberează în regiune şi creează o stare generală de incertitudine.
Economiile unor ţări precum Ungaria sau Cehia, care sunt puternic dependente de exporturile în zona euro, ar putea reintra anul acesta în recesiune, în timp ce restul economiilor din regiune îşi încetinesc vizibil avansul. Anul 2011 marcase o revenire, chiar dacă nu una spectaculoasă, a încrederii investitorilor din imobiliare vizavi de pieţele din Europa Centrală şi de Est. Deşi dezvoltarea unor noi proiecte comerciale sau de birouri de mari dimensiuni nu era o prioritate pentru aceşti investitori, ei au revenit în 2011 pentru tranzacţii cu proiecte existente sau construcţia unor clădiri de dimensiuni mai mici.
Reizbucnirea crizei datoriilor din zona euro în primăvara acestui an a pus însă dezvoltatorii imobiliari şi potenţialii cumpărători în expectativă, ceea ce s-a reflectat imediat în volumul tranzacţiilor raportate pe pieţele din regiune. Volumul tranzacţiilor imobiliare pe pieţele din Europa Centrală şi de Est a coborât sub 1,3 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an, ceea ce reprezintă o scădere de 40% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.
Cititi articolul integral in Zf.ro