Videanu, Siminel și Popoviciu vând terenuri de 60 mil. euro în București, pentru mall-uri

Mare parte din fostele fabrici au fost transformate în centre comerciale sau clădiri de birouri. Criza a pus piedică acestui trend, astfel că unele firme au și acum terenuri la vânzare. Printre cele mai mari loturi din Capitală scoase la vânzare se regăsesc terenuri deținute de Adriean Videanu, Andrei Siminel şi Gabriel Popoviciu.

Volumul tranzacţiilor cu terenuri din Bucureşti şi împrejurimi, la nivelul anului trecut, a depăşit 100 ha, iar valoarea totală a celor mai importante achiziţii a ajuns la circa 100 milioane de euro. Nivelul a fost scăzut comparativ cu 2007, când tranzacţiile cu terenuri aparţinând fostelor platforme industriale atingeau nivelul-record de 230 milioane de euro. Încă de anul trecut, speranţele proprietarilor care mai au loturi gigantice la vânzare au început să devină realitate, după ce lanţurile de retail de tip hipermarket şi Do-It-Yourself au pornit o adevărată campanie de cucerire a cât mai multor foste fabrici româneşti, pe care vor să le transforme în centre comerciale.

Cele mai recente exemple sunt achiziţiile făcute de Romania Hypermarche, operatorul lanţului de hipermarketuri Cora, care a preluat anul trecut Hidromecanica Braşov pentru 13 milioane de euro, şi terenul fostei fabrici de confecţii Asco Bacău, pentru 9 milioane de euro. Tot anul trecut, grupul Dedeman a cumpărat o parte din platforma Laromet Bucureşti, de la AFI Europe, pentru 16 milioane de euro, şi familia Mulliez a achiziţionat 12 ha din parcul Electroputere Craiova pentru 30 milioane de euro. Cele patru tranzacţii au ca finalitate dezvoltarea unor parcuri de retail.

„Au existat şi terenuri de 10-15 hectare unde s-au dat avansuri sau care au fost blocate prin contracte de opţiuni pe 6-12 luni. Restul sumei sau chiar valoarea integrală urmează să se plătească după aprobarea reglementărilor urbanistice, definitivarea unui concept, atingerea gradului de preînchiriere şi obţinerea unor termeni de principiu cu o instituţie finanţatoare. În unele cazuri, plata se face chiar după obţinerea autorizaţiei de construcţie“, a declarat Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investiţii al DTZ Echinox.

Articolul integral: www.capital.ro