Vânzarea Realitatea Media în vizorul DIICOT

Procurorii DIICOT anchetează noi informaţii privind vânzarea, respectiv cumpărarea pachetului majoritar al Realitatea Media. Potrivit sursazilei.ro, Sorin Ovidiu Vîntu a fost chemat la Parchet pentru a-şi da acordul în privinţa unei expertize grafologice, în timp ce Cozmin Guşă a fost amendat cu 5000 de ron, la începutul lunii mai, pentru că nu a transmis DIICOT documentele referitoare la preluarea postului Realitatea.

Vîntu şi-a dat acordul pentru o expertiză grafologică. Potrivit sursei citate, anchetatorii ar urma să compare semnătura lui Vîntu cu cea de pe o serie de documente privind vânzarea, respectiv, cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Realitatea Media, prezentate la o altă instituţie.

Ancheta este legată de o serie de acuzaţii de spălare de bani şi delapidare pe relaţia Petromservice – Realitatea Media, procurorii încercând să identifice patronii reali ai postului de televiziune în perioada la care se face referire.

Noile acuzaţii pe care procurorii le documentează se suprapun peste scandalul provocat de decizia definitivă de luni, a Curţii de Apel Bucureşti, prin care firma controlată de Guşă a pierdut brandurile Realitatea în favoarea lui Elan Schwartzenberg, fostul propietar.

Potrivit lui Gheorghe Piperea, avocatul lui Elan Schwartzenberg, clientul său a redevenit proprietarul a 126 de mărci ale Realitatea Media. Guşă: “developez duşmanii şi prietenii” Actualul acţionar, Cozmin Guşă, interpretează diferit decizia instanţei. Guşă susţine că statutul acestei companii nu se modifică pentru următorii 5 ani, atât timp cât el achită o „chirie” de 10.000 de euro pe lună.

„În urma unei taxe de 10.000 de euro pe lună, beneficiem exclusiv de dreptul de folosinţă a mărcilor şi avem şi un drept de preempţiune asupra oricărei înstrăinări de marcă, conform contractului care există, care este depus la CNA în acest moment”, spune Guşă, citat de site-ul media Reporter Virtual.

Guşă a explicat şi de ce a refuzat, iniţial, să comenteze hotărârea Curţii de Apel. “Motivul tăcerii mele de 24 de ore a fost unul, ca să mă exprim într-un limbaj specific serviciilor secrete, de developare a duşmanilor şi a prietenilor, care sigur că au fost foarte harnici în aceste 24 de ore în a spune sau a face câte ceva”, a mai zis Guşă, citat de Reporter Virtual.

Schwartzenberg a cerut CNA să nu aprobe licenţa Realitatea Plus fără acordul său

Elan Schwartzenberg a înştiinţat, marţi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) că este proprietarul tuturor mărcilor Realitatea Media, precizând totodată că orice solicitare de autorizare a unei televiziuni cu denumirea Realitatea Plus necesită acordul său.

În acest document, Elan Schwartzenberg aduce la cunoştinţa CNA faptul că societatea Realitatea Media SA îşi desfăşoară activitatea sub egida mărcilor Realitatea Media, deţinute de societatea Win Win Business & Lobby Company Limited, ca urmare a contractului de cesiune încheiat în data de 18 aprilie 2012 între SC Realitatea Media SA, în calitate de cedent, şi Win Win Business & Lobby Company Limited, în calitate de cesionar.

Elan Schwartzenberg atrage atenţia cu privire la faptul că "societatea Realitatea Media SA nu mai deţine în proprietate mărcile Realitatea Media".

"În aceste condiţii, orice posibilă solicitare venită din partea oricărei persoane de a se autoriza o licenţă pentru orice serviciu de programe cu denumirea Realitatea Plus în vederea transmisiilor televizate necesită acordul prealabil al societăţii Win Win Business & Lobby Company Limited, unica deţinătoare a mărcilor Realitatea Media. Menţionăm că, în calitate de creditor al acestei societăţi, interesul nostru este ca mărcile Realitatea să beneficieze de o protecţie sporită pentru a-şi păstra valoarea. Mai mult decât atât, toate demersurile iniţiate au fost făcute cu scopul de a împiedica obţinerea unor licenţe asupra unor mărci similare mărcilor Realitatea Media, care ar putea genera un risc mare de confuzie, de natură să stragă scăderea drastică a valorii mărcilor Realitatea", mai spune Elan Schwartzenberg.

Acesta face referire la faptul că o societate deţinută de Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru a primit de la CNA, pe 17 ianuarie 2013, o licenţă audiovizuală prin satelit pentru lansarea televiziunii Realitatea Plus, care ar urma să emită în România, ţările din Balcanii de Vest şi Republica Moldova, dar care nu a fost încă pusă în funcţiune.

Pe de altă parte, Elan Schwartzenberg îşi precizează în acest document reşedinţa şi spune că este reprezentat convenţional de SCA Piperea şi Asociaţii, prin avocatul Gheorghe Piperea.

Sursa: Adevarul.ro si Money.ro

25-05-2013