Urmeaza doi-trei ani buni pentu piata de fuziuni si achizitii de companii

Agrobusinessul şi sectorul financiar vor fi vedetele. Cel mai dinamic sector pe piaţa de M&A a fost anul trecut cel al imobiliarelor, dar şi in IT au venit mulţi investitori.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii, estimată la aproape 4 mld. euro in ultimul an, intră intr-o perioadă dinamică după mai mulţi ani de linişte, efervescenţă generată pe de o parte de achiziţiile unor fonduri de investiţii, exit-urile altora, dar şi de consolidările care vor avea loc in anumite sectoare.

"Oportunităţile vin din mai multe direcţii: fonduri care trebuie să iasă, antreprenori care vor să-şi marcheze o parte din valoarea creată pană acum sau au parteneri care vor să iasă, după mulţi ani de linişte. Vor veni doi-trei ani buni", a spus Laurenţiu Ispir, investment director al companiei de investiţii Oresa Ventures.

Actorii din piaţa de M&A au simiţit incă din 2014 cum activitatea de fuziuni şi achiziţii şi-a revenit, iar valoarea cumulată a deal-urilor s-a dublat comparativ cu 2013. Cel mai dinamic sector a fost cel al imobiliarelor, dar şi in IT au venit mulţi investitori.

"Anul acesta vrem să facem o tranzacţie nouă şi una de portofoliu, in condiţiile in care economia işi revine şi există mai mult interes pentru capital. Ceea ce ne interesează este să investim in potenţialul de dezvoltare. Sunt mai multe proiecte faţă de acum un an. Domeniile noastre de interes sunt retail, distribuţie. Avem cateva oportunităţi la care ne uităm", a spus Dan Fărcăşanu, investment director al fondului de investiţii Resource Partners, care are in portofoliu centrele World Class. El a fost prezent la evenimentul ZF TOP TRANZACŢII organizat in parteneriat cu PwC, DLA Piper, Popovici Niţu & Asociaţii, Mitel & Asociaţii.

Sectorul financiar va fi in continuare bogat in tranzacţii, atat pe segmentul creditelor neperformante, cat şi din punctul de vedere al achiziţiei de bănci. "Preluarea Volksbank a fost cea mai mare tranzacţie din Romania in 2014 din punctul de vedere al achiziţiei de active, iar după finalizarea acestei preluări suntem interesaţi de noi achiziţii", a spus Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.

De cealaltă parte, vanzările de credite neperformante de anul acesta le-ar putea depăşi pe cele din 2014, estimează Jonathan Wheatley, Director, European Advisory Portfolio Group, PwC CEE. "Anul acesta vor fi tranzacţii de peste 2 miliarde de euro de credite neperformante pentru că BNR pune presiune ca băncile să işi restructureze balanţele, ceea ce măreşte lichidităţile valabile."

Avocatul Silviu Stoica, asociat in cadrul firmei de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii, spune că o altă zonă cu potenţial este agrobusinessul, industria aflandu-se acum intr-o perioadă de consolidare, activi fiind jucători spanioli, olandezi, italieni.

Aflati mai multe in ZF.ro

11-05-2015

Urmeaza doi-trei ani buni pentu piata de fuziuni si achizitii de companii

Reuters: Valoarea fuziunilor si achizitiilor a ajuns la cel mai inalt nivel dupa anul 2007

Oamenii de afaceri sunt ingrijorati: Lafarge vinde toate afacerile din Romania ca urmare a fuziunii cu Holcim