UPC descrie într-un raport către acţionari competiţia dură cu RCS&RDS din Europa

Compania RCS&RDS, deţinută de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, a fost în 2010 unul dintre cei mai mari competitori ai UPC din Europa Centrală şi de Est, iar pla¬nu¬rile de expansiune ale românilor, renumiţi pentru "preţurile lor agresive", arată că şi în 2011 competiţia va fi dramatică, potrivit rapor¬tu¬lui anual către acţionari al grupului american Liberty Global.

Pe cele mai multe pieţe din Europa Cen¬trală şi de Est experimentăm o competiţie semni¬ficativă din partea Digi TV, platforma de tele¬viziune prin satelit a RCS&RDS, o com¬panie românească de cablu, telefonie şi internet care ne vânează clienţii noştri de cablu şi satelit cu pachete la preţuri agresive. În plus, com¬pania românească şi-a construit propria infrastructură în zone care erau acoperite de reţeaua noastră de cablu, în Ungaria, România şi Slovacia", potrivit datelor din raportul pe 2010 al Liberty Global, proprietarul UPC.

UPC este ţinta de achiziţie a rivalului său RCS&RDS, o tranzacţie care dacă s-ar realiza, ar crea un "monstru" pe piaţa telecom ro¬mâ¬neas¬că, cu peste 10 milioane de abonaţi.

RCS&RDS, cea mai mare companie de co¬mu¬nicaţii controlată de un antreprenor român, s-a extins puternic cu servicii TV şi de comu¬ni¬caţii în ţările din regiune, dar şi în Italia şi Spania şi se luptă pentru clienţi cu UPC pe patru pieţe din Europa Centrală şi de Est: România, Ungaria, Cehia şi Slovacia. "Ca şi în Ungaria, Digi TV este un competitor agresiv pe tele¬vi¬ziunea prin satelit şi în România, Cehia şi Slo¬vacia. RCS&RDS oferă servicii de televiziune prin satelit pentru 12%, 6% şi 17% din gospodăriile care folosesc servicii video din România, Cehia şi Slovacia, în timp ce cota UPC este, pe aceleaşi pieţe, de 3%, 2%, respec¬tiv 2%", potrivit datelor din raportul Liberty Global.

În România, cea mai mare piaţă pentru ser¬viciile TV din regiune, unde unul dintre com¬petitorii semnificativi este şi fostul mo¬no¬pol din telefonia fixă Romtelecom, RCS&RDS este liderul pieţei, potrivit datelor din raportul fir¬mei americane. "Digi TV a venit cu infra¬struc¬tura proprie în părţi din România acoperite de reţeaua noastră de cablu şi în 2010 a lansat un serviciu de cablu digital, pentru a concura cu serviciile similare ale UPC România."

În ceea ce priveşte operaţiunile sale din România, americanii scriu în raport că acestea sunt concentrate în principal în două clustere regionale, care includ 10 dintre cele mai mari 12 oraşe din România (care au peste 200.000 de locuitori). "Din numărul total de clienţi ai serviciilor de cablu TV 10,6% sunt abonaţi la pachete triple-play (telefonie, internet, TV - n. red.), iar 21,5% la pachete 2play (telefonie şi TV sau net şi TV - n. red.)."

Continuare: www.zf.ro