Unde se duc afacerile cand mor proprietarii
Cat de mult a influentat decesul unor celebri antreprenori performantele companiilor fondate de ei? In unele cazuri, urmasii au reusit să păstreze firma pe linia de plutire, insă in altele falimentul pare a bate la usă

Ii plăceau adrenalina si plimbările cu salupa pe Dunăre. Era detinătorul uneia dintre cele mai cunoscute mărci romanesti si averea sa fusese evaluată la aproape 30 de milioane de euro. Viata lui George Naghi, patronul Aldis, s-a sfarsit intr-o zi de august 2011, cand barca cu motor pe care o conducea pe bratul Borcea s-a izbit de mal. Sotia sa, Alina Naghi, a fost grav rănită in accident, dar a scăpat cu viată.
La scurt timp după disparitia fondatorului au inceput să circule zvonuri despre problemele pe care le-ar fi avut celebrul fabricant de produse din carne. Datorii către stat si furnizori, salarii intarziate, concedieri colective. Toate indicau faptul că Aldis nu o ducea tocmai bine. In ecuatie cantăreau greu creditele garantate cu brandul si actiunile, dar si numeroasele utilaje si echipamente achizitionate in leasing.
Alina Naghi, care detinea 35% din actiuni si care a preluat controlul asupra afacerii după iesirea din spital (timp in care firma a fost condusă de fiica sa si de sotul acesteia), a fost silită să vandă, in 2012, o fermă si mai multe terenuri agricole, dar si să inchidă cateva magazine. Desi unii sugerau că la orizont s-ar profila un faliment, urmasii lui George Naghi au declarat că vor lupta pentru a păstra si a extinde mostenirea lăsată de acesta.
Se pare că problemele Aldis nu au inceput, insă, după moartea patronului. In august 2011, firma avea deja datorii de peste opt milioane de lei la Fisc si impotriva ei fusese declansată procedura executării silite. Ceea ce i-a făcut pe unii jurnalisti să lanseze o ipoteză greu de probat: greutătile financiare si problemele grave de sănătate l-ar fi determinat pe Naghi să se sinucidă.
Dificultătile prin care a trecut compania s-au reflectat si in rezultatele contabile. Aldis a raportat, pentru 2011, o cifră de afaceri de 330 de milioane de lei si un număr mediu de 1.391 de angajati. Anul următor, cifra de afaceri a scăzut la 275 de milioane de lei (minus 17%), iar numărul mediu de salariati s-a redus la 1.003. Totusi, dacă a terminat 2011 cu o pierdere de peste nouă milioane de lei, compania a inregistrat in 2012 un profit de un milion de lei. In acelasi timp, datoriile au scăzut semnificativ in aceeasi perioadă, de la 180 la 119 milioane de lei.
Goana spre moarte
Tot un iubitor de adrenalină era si Alin Popa, actionarul principal al Edy Spedition. In mai 2012, pe cand se afla la volanul unui Mercedes pe o sosea din Timis, a intrat intr-o depăsire neregulamentară si s-a izbit in plin de un camion inmatriculat in Macedonia. Autoturismul a fost total distrus in accident, iar patronul firmei de transport a murit pe loc.
Cititi articolul integral in Capital.ro
03-01-2014