Un nou val de falimente: Nou record la sumele refuzate la plată
Acesta este al patrulea cel mai mare nivel lunar consemnat vreodată de refuzurile la plată şi vine in mod surprinzător după ce in ianuarie fusese atins un minim al ultimilor şapte ani.
Băncile au refuzat luna trecută decontarea de cecuri şi bilete la ordin de peste un miliard de lei, cu 53% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi in conturile firmelor care au emis respectivele instrumente de plată, arată datele BNR.

Sumele refuzate la plată in februarie au atins al patrulea cel mai mare nivel lunar consemnat vreodată şi un maxim al ultimului an şi jumătate. Pragul de un miliard de lei a fost depăşit de şapte ori şi doar după izbucnirea crizei financiare la finalul anului 2008.
Fenomenul refuzurilor la plată a luat amploare in perioada de criză, din cauza scăderii veniturilor companiilor şi valului uriaş de insolvenţe. Specialiştii BNR au indicat ca o sursă a problemelor şi numeroasele cazuri de litigii in instanţă, care au dus in unele cazuri la impunerea de sechestru pe conturile firmelor, astfel că in aceste situaţii băncile nu au putut efectua plăţile chiar dacă ar fi existat lichidităţile necesare.
Situaţia de luna trecută este surprinzătoare in condiţiile in care ianuarie marcase o revenire a sumelor refuzate la plată la nivelul de dinaintea perioadei de criză. Băncile refuzaseră la plată cecuri şi bilete la ordin de 298 milioane de lei in ianuarie, adică un minim al ultimilor şapte ani. Dinamica din ianuarie părea să fie in concordanţă cu ceilalţi indicatori, cum ar fi exporturile sau creşterea economică.
Biletele la ordin şi cecurile sunt utilizate in cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii, plăţile in numerar fiind foarte rare. Cumpărătorii emit bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioră. La scadenţă, deţinătorul biletului se prezintă la bancă, iar aceasta onorează sau refuză plata in funcţie de sumele disponibile in contul emitentului. Problemele din perioada de criză au determinat unele companii să nu mai accepte decat livrarea de mărfuri cu plata cash, chiar dacă astfel riscă să piardă business.
Este de asteptat ca, la fel ca in anii precedenti, acest varf de refuzuri la plata sa aduca un nou val de falimente. Inceperea procedurilor de insolventa intervine de obicei la cateva luni distanta.
Sursa: ZF.ro
31-03-2015