Umbrărescu cumpără ATE Bank România fără porofoliul de clienti
Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank România, urmând să plătească 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acţiunile instituţiei de credit, a anunţat, joi, grupul bancar elen. Dorin Umbrarescu a "preluat doar autorizatia bancii, impreuna cu infrastructura si capitalul social" au declarat sursele citate de Mediafax.
La mijlocul lui 2012, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.
Transferul va avea loc după finalizarea transferului majorităţii activelor şi pasivelor către Piraeus Bank România, precum şi după obţinerea avizului autorităţilor de reglementare.
"Transferul va avea loc după finalizarea separării majorităţii activelor şi pasivelor ATE Bank România şi integrarea acestora în Piraeus Bank România", se arată într-un comunicat transmis de banca elenă bursei din Atena.
Dorinel Umbrarescu, patronul UMB Spedition şi Tehnostrade va prelua practic o banca dar fara portofoliul de clienti, fara majoritatea activelor si pasivelor ATE Bank Romania. Acest lucru poate fi un lucru benefic datorita deteriorarii majoritatii portofoliilor bancare dar in acelasi timp se poate vorbi de aparitia unei noi banci cu capital intergal romanesc pornind de la zero.
În toamna anului trecut a apărut în piaţă informaţia că un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gruia Stoica sau Dorinel Umbrărescu, la care se alăturau cele cinci societăţi de investiţii financiare, va prelua afacerea ATE Bank în România.
Surse spuneau atunci însă că tranzacţia va fi realizată de un număr minim de investitori, urmând ca ulterior să se deschidă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investească, inclusiv societăţilor de investiţii financiare. Detalii Cativa oameni de afaceri romani negociaza preluarea ATE Bank Romania
Noua bancă ar urma să fie condusă de fostul prim-vicepreşedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care este şi artizanul negocierilor.
Burduja a fost numit luni în Consiliul de Administraţie al Leumi Bank, decizie confirmată atât de el, cât şi de oficialii băncii. Numirea lui Burduja în Consiliul de Administraţie al băncii ar putea sugera că israelienii de la Leumi sunt dispuşi să renunţe la filiala din România în cazul unei oferte oportune.
Cu o avere estimată la câteva sute de milioane de euro, Dorinele Umbrărescu s-a remarcat prin firmele sale de contrucţii şi întreţinere drumuri, UMB Spedition şi Tehnostrade.
ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român şi străin) din România. În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni. Odată cu schimbarea acţionarului majoritar s-a modificat şi numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.
Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM deţine 3,83%din acţiunile ATE, în valoare nominală de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt împărţite între 2.330 de persoane (2,07% din acţionariat - 4,57 milioane lei şi 105 firme cu 0,84%, respectiv acţiuni de 1,84 milioane lei).
Sursa: Mediafax
21-04-2013