Tranzactii in curs pe piata bancara: vanzarea Marfin Bank si o fuziune

Nicolae Cinteza, seful supravegherii din Banca Nationala, a spus ca exista investitori interesati de prealuarea Marfin Bank Romania, subsidiara bancii cipriote Laiki Bank, aflata in lichidare. Deasemenea, el a spus ca "doua banci se tatoneaza pentru a fuziona"

"Le-am gasit cumparator (celor de la Marfin Bank), au lalait-o nu le-a placut pretul, dar le-a impus Comisia Europeana sa vanda. Cumparatori sunt", a declarat Cinteza, care a adaugat ca termenul limita impus de 31 ianuarie a fost prelungit pentru sfarsitul acestei luni.

Acesta a explicat ca in situatia acutuala, Marfin Bank nu poate avea acces la resursele de finantare ale bancii centrale, din moment ce actionarul, Laiki Bank din Cipru, se afla in stare de lichidare, fiind banca aleasa de statul cipriot pentru transferarea activelor neperformante.

"O banca care are un actionar de calitatea pe care o are Marfin nu beneficiaza de resurse de la bnr, asta o stiu si ei", spune seful sectiei de supraveghere din BNR. Marfin trebuie sa returneze o linie de finantare de cateva sute de milioane de euro catre actionar, a mai spus Cinteza.

Doua banci se tatoneaza pentru a fuziona

"Saptamana aceasta am avut discutii cu doua banci care se tatoneaza una pe alta pentru a fuziona. Discutand au constatat ca au o compatibilitate a portofoliilor", a declarat, la Sinaia, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.

Seful supravegherii bancare din banca centrala nu a nominalizat bancile respective, oferind doar cateva indicii despre acestea. "Niciuna dintre cele doua banci nu este din Grecia. Una este din Grupul 2 de banci (dupa marime, n.r.), cu o cota de piata intre 1% si 5%.

Cealalta este din Grupul 3, cu o cota de piata mai mica de 1%", spune Cinteza. Potrivit afirmatiilor sale, actionarul uneia dintre banci a aratat clar ca doreste fuziunea, in timp ce actionarul celeilalte " se mai gandeste"

In ciuda interesului mare manifestat de investitori, Cinteză a punctat că sistemul bancar nu se află intr-o situaţie bună, iar profitul cumulat de 497 milioane lei, afişat la finele anului trecut, provine mai mult dintr-o influenţă financiară, respectiv stornarea unuor provizioane privind impozitul pe profit amanat ca urmare a introducerii in rezerve a diferenţei dintre provizioanele pe RAS şi IFRS.

"Cred că vom avea şi fuziuni. Pare că numărul de bănci din Romania este mare, in condiţiile limitării resurselor. Dacă pleacă sursa externă toţi aleargă pe resursele interne. Se reclamă unii pe alţii, primesc o grămadă de telefoane: uite domn'e, imi fură clienţii. Fiecare trebuie să inţeleagă că nivelul dobanzii iţi arată şi nivelul riscului. Cu cat e mai mare dobanda iţi arată că banca aia are o foame de lichiditate", a continuat Cinteză.

El a spus că nu este atat de deranjat de retragerea liniilor de finanţare, in condiţile in care anul trecut au ieşit circa 4 miliarde de euro, cat de situaţia contului de profit şi pierdere.

"Nu mă ingrijorează că pleacă banii, pentru că băncile au destulă lichiditate, mă ingrijorează că profitul ăla e mai mult contabil, şi mergand aşa se decapitalizează", a mai spus Cinteză.

El a adăugat că verificarea creditelor restructurate s-a terminat in cazul a 20 bănci şi mai urmează alte 11 bănci pană la finele lunii martie, pentru ca in aprilie BNR să realizeze o evaluare la nivelul sistemului

02-03-2014