Tranzactia anului: UniCredit Bank Austria cumpără participaţia lui Ţiriac pentru aproximativ 700 milioane Euro
UniCredit Bank Austria a anunţat achiziţia acţiunilor reprezentand 45% din UniCredit Ţiriac Bank SA deţinute de Ţiriac Holdings, majorandu-şi astfel participaţia de la 50,6% la 95,6%.
Finalizarea tranzacţiei este preconizată pentru luna iunie. "Părţile acordului au agreat să nu dezvăluie preţul de vanzare sau oricare alte detalii ale tranzacţiei. UniCredit Bank Austria AG ia in considerare formularea unei oferte acţionarilor minoritari ai UniCredit Ţiriac Bank S.A. pentru a le achiziţiona acţiunile deţinute", arată banca italiană, intr-un comunicat.
Publicaţia italiană Messaggero a scris in vara anului trecut că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac privind exit-ul şi că UniCredit va plăti 700 milioane de euro, parţial in numerar.
Carlo Vivaldi, Vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi Şeful Diviziei Europa Centrală şi de Est a UniCredit Bank Austria, i-a mulţumit lui Ţiriac şi reprezentanţilor Ţiriac Holding pentru colaborarea şi angajamentul din ultimii ani, menţionand că UniCredit işi extinde activitatea in Romania după achiziţia de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienţi de retail şi corporate.
"Romania este o piaţă atractivă, care se incadrează pe o tendinţă crescătoare, al cărei PIB este previzionat să crească in 2015 cu 2,7%1. Ca ţară din Uniunea Europeană orientată spre exporturi, Romania ar trebui să poată beneficia pe deplin de avantajele competitive, de cadrul general favorabil al legăturilor economice stranse cu Germania, in vreme ce politica BCE de relaxare cantitativă generată de programul de cumpărare de obligaţiuni şi active din zona euro ar trebui să stimuleze fluxurile de capital şi să ţină nivelul costului de finanţare scăzut", notează banca.
UniCredit Ţiriac Bank are o reţea formată din 180 de sucursale şi aproximativ 3.350 de angajaţi. După valoarea activelor, instituţia de credit ocupă poziţia a şasea in sistemul bancar romanesc, cu o cotă de piaţă de 7,17%. Anul trecut, banca a avut un profit net in urcare cu 7%, la 80,3 milioane lei, şi venituri operaţionale cu 2,1% mai mici, de 1,3 miliarde lei (293,4 milioane euro).
Instituţia a funcţionat sub denumirea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 pană in 2006, cand a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank Romania, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comercială HVB Ţiriac SA. In 2007, banca a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit Romania, rezultand astfel UniCredit Ţiriac.
Sursa: Mediafax
09-06-2015