Topul celor mai profitabile bănci la jumătatea anului. Topul băncilor cu cele mai mari pierderi

Per total, sistemul bancar a raportat după standarele româneşti de contabilitate în semestrul I 2011 un profit de 144 mil. lei, iar primele zece bănci au avut un câştig de 380 mil. lei. Aceasta înseamnă că piaţa este extrem de divizată, respectiv sunt bănci care raportează rezultate pozitive, în timp ce majoritatea sunt pe pierdere.

BRD, banca preluată de francezii de la SocGen acum 12 ani, conduce clasamentul băncilor cu profit. BRD, care imediat după preluare a intrat într-un proces de restructurare care a ţinut mai mulţi ani, reuşeşte să-şi valorifice cel mai bine activele şi portofoliul de credite deţinut. La jumătatea anului BRD a avut un profit de 282 mil. lei, reprezentând 73% din rezultatul bancar al primelor zece bănci din sistem şi dublu faţă de rezultatul întregului sistem bancar.

BCR, numărul unu din punctul de vedere al activelor, a raportat un profit net de 163 mil. lei la jumătatea anului. UniCredit este pe locul trei, cu 124 mil. lei, urmată de Raiffeisen, cu 103 mil. lei. Americanii de la Citi au intrat pe cinci, cu toate că din punctul de vedere al activelor se află pe locul 15. Cititi articolul integral: www.zf.ro

Topul bancilor cu cele mai mari pierderi

Criza economică şi financiară macină puternic în rezultatul final al mai multor bănci din România. Provizioanele pe care trebuie să le facă pentru acoperirea creditelor neperformante mănâncă puternic din profituri.

La şase luni există un grup de 15 bănci locale care raportează pierderi semnificative. Dacă Volksbank îşi curăţă portofoliul de credite şi bagă tot pe minus acum, sunt bănci care încearcă să aibă un echilibru între credite, provizioane şi rezultat final.

Dar tot au pierdere. Bancpost şi Alpha, cele două bănci greceşti care în anii de boom economic conduceau plutonul celor care dădeau credite de consum şi imobiliare într-un ritm ameţitor, acum au trecut de partea cealaltă a baricadei şi trebuioe să-şi facă ordine în bilanţ. Iar acest lucru se soldează şi cu pierderi.

Pierderi înregistrează majoritatea băncilor de talie redusă, care din cauza dimensiunilor nu au putut să-şi diversifice portofoliile şi au mizat în trecut pe un singur produs, în general credite ipotecare.

O parte din bănci au fost nevoite să ceară bani noi de la acţionari pentru a se încadra în normele BNR.

Anul trecut, tot sistemul bancar a raportat o pierdere de 512 milioane de lei, iar anul acesta ar putea reveni pe plus odată cu îmbunătăţirea condiţiilor din economie.