Topul celor mai performate mall-uri
Daca proiectele Bucuresti Mall si Unirea Shopping Center se aflau anul trecut intr-o lupta stransa pentru titlul de cel mai bun centru comercial in functie de performanta vanzarilor, in prezent pozitia de lider este ocupata de AFI Palace Cotroceni, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International

“In 2010, AFI Palace Cotroceni a reusit sa devina cea mai populara destinatie pentru cumparaturi din Bucuresti, printr-un mix bun de chiriasi si prin oportunitatile de distractie create vizitatorilor. Urmatoarea pozitie este aprig disputata de Baneasa Shopping City si Bucuresti Mall. Indiferent de tipul de retail pe care sunt specializati, comerciantii plaseaza cele doua centre foarte aproape unul de celalalt”, sustin consultantii Colliers.
Desi este un mall relativ nou, Baneasa Shopping City a reusit sa se pozitioneze foarte bine, vizand populatia cu venituri medii spre mari, adauga cei de la Colliers, in timp ce Bucuresti Mall inca beneficiaza de avantajul de a fi primul mall modern din Capitala.
Pe locul al treilea in topul celor mai performante centre comerciale se afla Unirea Shopping Center, care detine avantajul locatiei ultracentrale si se afla intr-un proces continuu de imbunatatire a calitatii mixului de chiriasi.
Clasamentul este continuat Plaza Romania, detinut, la fel ca si Bucuresti Mall, de turcii de la Anchor Grup. Anul trecut, alaturi de Plaza, pe a patra pozitie s-a clasat si AFI Palace Cotroceni.
Ce se intampla in tara?
In ceea ce priveste evolutia mall-urilor din afara Bucurestiului, comparativ cu 2009, nu a existat o schimbare majora in topul primelor trei orase din tara din punctul de vedere al performantei inregistrate de magazinele retailerilor.
“Constanta ramane orasul cu cele mai mari vanzari in centre comerciale (peste 30% din respondenti au indicat Constanta acest oras pe locul intai), urmat indeaproape de Cluj. Timisoara ocupa locul trei, cu toate ca are o istorie indelungata a retail-ului modern (inca din 2005), dar cel mai probabil este afectata de obiceiurile de consum ale populatiei din zona care inca isi face cumparaturile in orasele de granita de pe teritoriul Ungariei”, se mai arata in analiza companiei de consultanta imobiliara.
Continuare: www.wall-street.ro