Top 20 al celor mai mari proprietari de bovine din România. Cel mai mare are 3.086 de vaci

Investitorii italieni, greci, evrei, francezi, olandezi, ciprioţi şi libanezi controlează jumătate din primele 20 de companii care au cel mai mare număr de bovine din România.

Cel mai mare proprietar de bovine din România este compania Primo Cezar din Braşov, care avea anul trecut un efectiv de peste 3.000 de animale, conform Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Primo Cezar are 24 de angajaţi şi a derulat afaceri de 5,8 mil. euro în 2009, înregistrând un profit brut de 200.000 de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului de Finanţe (MF).

Firma este deţinută în parteneriat de Cezar Manuel Florescu şi omul de afaceri de cetăţenie olandeză Dirk-Jente Lickle Kuipers.

Alţi oameni de afaceri, precum Şandor Komporaly şi Catălin Gălan, controlează mai multe firme care au un efectiv total de peste 4.000 de capete de bovine.

Cei doi deţin compania Rom Balkanellas în parteneriat cu omul de afaceri de naţionalitate greacă Dimitros Gazaros, fiind şi proprietarii companiei Romland Transilvania, care are un efectiv de aproape 1.400 de bovine.

"Nu sunt eu cel mai mare proprietar de bovine, sunt unul dintre cei mai mari, sunt şi alţii care au mai multe bovine pe mai multe firme", este de părere Cezar Florescu, acţionarul companiei Primo Cezar.

Rom Ballkanelas, controlată de oamenii de afaceri Şandor Komporaly şi Cătălin Gălan, cu afaceri în 2009 de aproape 2 mil. euro, un profit brut sub 10.000 de euro şi opt salariaţi, conform MF, se clasează pe locul al doilea în topul proprietarilor bovine cu un efectiv puţin sub 3.000, conform APIA.

Romland Transilvania, cealaltă companie ai cărei acţionari sunt Komporaly şi Gălan, se află pe locul al şaptelea în topul celor mai mari proprietari de bovine. Romland Transilvania are cinci angajaţi, a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 2,2 mil. euro şi un profit de 13.000 de euro, conform MF.

Ministerul Agriculturii nu ştie cine sunt marii proprietari de bovine

Maria Toma, director general adjunct al Direcţiei generale pentru politici în zootehnie şi industria alimentară, spune că reprezentanţii MADR comunică cu partenerii de dialog social (asociaţiile profesionale care reprezintă interesele crescătorilor - n. red.) şi nu direct cu proprietarii.

"Nu ştim cine sunt marii proprietari de bovine. Avem relaţii cu partenerii de dialog social, cu asociaţiile care reprezintă interesele proprietarilor", spune Maria Toma. Ea menţionează că anul trecut s-au realizat întâlniri frecvente între reprezentanţii ministerului şi asociaţiile profesionale din zootehnie, cea mai mare parte a acestora fiind organizate la cererea asociaţiilor profesionale.

Continuare: www.zf.ro