Statul a vandut 15% din Transgaz pentru 72 milioane Euro

Statul a vândut întreg pachetul de 15% din acţiunile Transgaz (TGN) scos la vânzare prin ofertă secundară pe Bursă, obţinând 72 milioane de euro, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la BVB, ministrul delegat pentru Energie, Constatin Niţă

"Preţul la care s-a adjudecat este de 179 lei pe acţiune, ceea ce ne permite să încasăm 72 milioane euro. Este baza de pornire pentru celelate privatizări pe care le vom avea în acest mod", a afirmat Niţă.

El a spus că această ofertă publică secundară este un succes şi "un bun început" pentru alte listări ale pachetelor minoritare din companiile de stat.

"Aşa cum anticipam, aseară s-a finalizat subscrierea la oferta noastră la Transgaz. Am avut o suprasubscriere, suntem mulţumiţi de listare, este un success. Este un început bun pentru procesul de privatizare a pachetelor minoritare din companiile de stat şi pentru piaţa de capital. Să fie clar pentru toţi cei care îmi tot găsesc tot felul de chichiţe, vor mai urma privatizări", a mai spus Niţă.

Investitorii institutionali au platit 179 lei pentru o actiune Transgaz (TGN), cu 9,1% mai putin decat in sedinta bursiera de marti, cu 16,1% mai putin decat pretul de pe bursa inaintea inceperii ofertei si cu 6,7% mai putin fata de pretul de IPO al companiei (stabilit in 2007).

Investitorii de retail din transa mica, care au subscris in primele 4 zile de oferta, vor plati un pret de170,05 lei pe actiune, reprezentand un discount de 5% din pretul de oferta, in timp ce investitorii de retail din transa mica care au subscris incepand cu a 5-a zi de oferta, vor plati 173,63 lei pe actiune, reprezentand un discount de 3% din pretul de oferta.

Oferta publica secundara de la Transgaz a fost intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Co. Cele trei firme vor incasa 2,13 mil.euro pentru intermedierea ofertei (2,97% din valoarea actiunilor vandute). Firma de avocatura Schoenherr si Asociatii a furnizat serviciile juridice pentru consortiu.

“Pretul a fost in linia asteptarilor. Este putin mai jos fata de IPO pentru ca totusi compania vine acum dupa criza financiara si implica in continuare anumite riscuri de reglementare care ii pot reduce profitabilitatea. Este un succes semnificativ in special pentru ca va mentine un bioritm bun pentru viitoarele listari, in special cea a Romgaz, care de departe va fi cea mai importanta de pe BVB”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Per total, micii investitori romani au subscris aproape 300% din actiunile care le-au fost oferite. Brokerii care au intermediat SPO-ul nu au anuntat oficial nivelul subscrierilor facute de institutionali, mentionand doar ca transa acestora “a fost suprasubscrisa semnificativ”.

Sursa: Mediafax

21-04-2013