Starea economiei romanesti vazuta de pe 4 roti
Vânzările de camioane sunt indicatorul cel mai bun pentru starea de sănătate a unei economii, spunea Michael Schmidt, unul dintre marii dealeri de camioane locali. Atunci dacă în 2012 se vor vinde camioane înseamnă că economia românească va merge bine?

Dacă economia ar fi un organism, sectorul transporturilor şi al logisticii ar reprezenta sistemul vascular. În aceeaşi logică, dacă vasele de sânge funcţionează în parametri optimi, întregul organism este sănătos. Strâns legate de evoluţia majorităţii sectoarelor economice - fie că vorbim de construcţii şi agricultură, fie de exporturi şi importuri -, transporturile sunt un indicator foarte bun pentru mersul întregii economii. Care este diagnosticul în cazul pacientului România?
Datele Institutului Naţional de Statistică pentru primele trei trimestre ale anului trecut indică o creştere a sectorului de transport şi telecomunicaţii între 1% şi 2%, procente afectate puternic de stagnarea telecomunicaţiilor, un fenomen deja prezent pe piaţa românească de mai mulţi ani. Dincolo de aceste date, transporturile şi logistica din România, deşi nu au avut un an slab şi nici nu se conturează un asemenea an, suferă din cauza lipsei de predictibilitate - atât legislativă, cât şi a preţurilor combustibililor - şi a subdezvoltării infrastructurii. În lipsa unor date concrete cu privire la evoluţia acestei industrii pe ansamblu, relevante sunt cifrele din segmentul transportului rutier de mărfuri, ce are o proporţie covârşitoare în industrie, reprezentând circa 70% din total.
Anul revenirii vânzărilor
Din punctul de vedere al vânzărilor şi înmatriculărilor de autovehicule comerciale, 2011 a fost un an al creşterilor. Astfel, vânzările de vehicule comerciale noi au crescut cu 22%, până la 15.193 de unităţi, iar cel al înmatriculărilor cu 38,7%, până la 13.313 unităţi, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Trebuie însă precizat că cifrele brute sunt încă departe de vârful înregistrat în 2008 şi vin după doi ani, 2009 şi 2010, dezastruoşi, cu o scădere medie anuală de aproape 50%.
Cititi articolul integral in Capital