Spatiile industriale inchiriate s-au redus cu aproape 40%
Suprafata de spatii industriale inchiriata in Romania in primele noua luni s-a redus cu aproape 40% fata de perioada similara a anului trecut in timp ce suprafata spatiilor comerciale moderne finalizate in Romania in acest an va totaliza 187.000 metri patrati, cu 40% mai putin fata de 2011, iar pentru anul viitor se estimeaza o scadere a ofertei noi pana la 150.000 metri patrati, potrivit unui studiu al Jones Lang LaSalle, citat de Mediafax

In perioada ianuarie-septembrie au fost inchiriate spatii industriale totalizand aproximativ 75.000 metri patrati, din care 76% in stocul modern. In perioada similara a anului trecut, companiile au inchiriat 120.000 de metri patrati, din care 86% spatii moderne.
Cele mai importante tranzactii cu spatii industriale au fost realizate in acest an de companiile DB Schencker/Romtrans in Phoenix Logistics Park, Rhein Vision in Ploiesti West Park si Dachser, tot in Ploiesti.
Oferta noua pe piata se mentine la un nivel extrem de redus, in Bucuresti activitatea de constructie speculativa a spatiilor industriale fiind in continuare limitata. Proiectele aflate in constructie in prezent sunt fie pre-inchiriate, fie dezvoltate la cerere.
Cele mai importante unitati cu spatii industriale finalizate in trimestrul al treilea in Romania totalizeaza 45.000 de metri patrati. Alti aproape 40.000 metri patrati sunt in constructie.
Chiriile spatiilor industriale au scazut usor, ajungand pana la nivelul mediu de 3,8-4 euro/mp/luna. Chiriile spatiilor dedicate industriei usoare sunt de 3,5-4,25 euro/mp/luna.
In cazul spatiilor industriale de mari dimensiuni, de peste 20.000 metri patrati, costurile de inchiriere sunt cuprinse intre 3,5 si 3,75 euro/mp/luna. La chiria de baza se adauga serviciile de intretinere (in jur de 15-20% din valoare chiriei de baza) precum si costul serviciilor de manipulare din spatiile de depozitare.
Suprafata spatiilor comerciale moderne finalizate in Romania in acest an va totaliza 187.000 metri patrati, cu 40% mai putin fata de 2011, iar pentru anul viitor se estimeaza o scadere a ofertei noi pana la 150.000 metri patrati, potrivit unui studiu al Jones Lang LaSalle, citat de Mediafax.
"Noua oferta de spatii comerciale ce urmeaza a fi finalizata in 2012 depaseste cu putin jumatate din suprafata finalizata in anul 2011, incluzand in aceasta analiza si extensiile", se mentioneaza in cel mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara. Lista cu cele mai importante proiecte anuntate pentru 2013-2014 cuprinde Promenada Mall si extensiile Bucuresti Mall si Plaza Romania in Bucuresti, AFI Palace in Ploiesti, precum si Coresi, proiectul NEPI si Cora in Brasov. La nivel national, in trimestrul al treilea nu s-a finalizat niciun proiect comercial, in schimb, sfarsitul anului va aduce in Bucuresti trei inaugurari de hipermarket-uri cu mici galerii comerciale atasate acestora, respectiv Auchan City in Giulesti (dezvoltat de Immochan), Cora pe Soseaua Alexandriei (dezvoltat de Cora) si Kaufland pe Soseaua Mihai Bravu (dezvoltat de Intercora). In tara, este asteptata deschiderea centrului comercial Ploiesti Shopping City (dezvoltat de NEPI) si Uvertura Mall in Botosani (dezvoltator local), iar Cora a deschis saptamana trecuta un centru la Bacau.
Stocul de spatii comerciale moderne din Romania era estimat la finele anului trecut la circa 2,3 milioane de metri patrati.
Mediafax, 12-11-2012