Serviciile prestate populatiei, productia industriala si investitiile straine directe in declin
Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut cu 6,3% iar Investiţiile străine directe atrase de România în primele cinci luni, în scădere cu 37% potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică. România a înregistrat, în luna mai faţă de aprilie, cea mai abruptă scădere din UE a producţiei industriale, de 10,7%,
Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut în primele cinci luni din 2013 cu 6,3% faţă de perioada similară din 2012, scăderea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate fiind de 6%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică
Scăderea a provenit de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-28,3%), de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-21,9%), de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,1%) şi de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-0,7%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+5,4%).
În mai 2013, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 5,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 3,2%.
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut atât ca serie brută cu 9,1% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,3%.
Comparativ cu aprilie 2013, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat o creştere cu 5,4%, provenită de la creşterile înregistrate de la activitaţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+14,5%), de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+6,0%), de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+3,1%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+2,1%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-7,3%).
Comparativ cu mai 2012, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna mai 2013 a înregistrat o cifră de afaceri cu 9,1% mai mică comparativ cu luna mai 2012, provenită în principal de la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-31,4%), de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-20,5%), de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-6,0%), de la activităţile de spalare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-3,1%) şi de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-3,0%).
Investiţiile străine directe atrase de România în primele cinci luni au totalizat 414 milioane de euro, în scădere cu 37% faţă de perioada similară a anului anterior, când fluxul de capital străin intrat pe piaţa locală a atins 656 milioane de euro.
Creditele intragrup au însumat 329 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată 85 milioane euro, potrivit unui comunicat al BNR.Astfel în luna mai, investiţiile au coborât la 92 milioane de euro, faţă de 111 milioane de euro în luna aprilie, când a fost consemnat cel mai mare nivel din acest an. În martie, investiţiile străine directe au fost de doar 48 de milioane de euro (minimul acestui an). În februarie, investiţiile au totalizat 60 de milioane de euro, iar în ianuarie 103 milioane de euro.
Guvernul îşi propune să atragă până la sfârşitul anului investiţii de "minimum 10 miliarde euro" în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, care să creeze cel puţin 50.000 locuri de muncă, conform planului naţional lansat, joi, la Palatul Victoria.
Anul trecut investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011.
Cea mai abruptă scădere din UE a producţiei industriale
România a înregistrat, în luna mai faţă de aprilie, cea mai abruptă scădere din UE a producţiei industriale, de 10,7%, în timp ce indicatorul a coborât cu 0,6% la nivelul Uniunii, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a coborât cu 2,3% în zona euro şi cu 2,1% în UE, iar sectorul bunurilor de capital s-a contractat cu 1,5%, respectiv 1,9%. Producţia din energie a urcat cu 0,1% în zona euro şi a scăzut cu 0,3% în UE, iar industria bunurilor intermediare a crescut cu 0,4%, respectiv 0,2%. Producţia de bunuri de uz curent a urcat cu 0,6% în zona euro şi a scăzut cu 0,1% în UE.
La nivelul statelor membre, cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate în: România (-10,7%), Lituania (6,3%), Suedia (-3,8%). La polul opus s-a situat: Portugalia (+6,1%), Letonia (+2,2%), Estonia (+2%).
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, producţia industrială a scăzut cu 1,3% în zona euro, respectiv cu 1,6% în UE.
Producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a scăzut cu 6,2% în zona euro şi cu 5,1% în UE; sectorul bunurilor intermediare a coborât cu 2,6% în fiecare dintre cele două grupe de ţări; industria bunurilor de capital a înregistrat o contracţie de 0,9%. Producţia din energie a avansat cu 0,2% în zona euro, dar a scăzut cu 1,9% în UE, iar sectorul bunurilor de uz curent a crescut cu 0,1% în zona euro şi a scăzut cu 0,7% în UE.
Sursa: AGERPRES
13-07-2013