Sef Google: Am intrat târziu în România

Piaţa online din România are un potenţial extraordinar de dezvoltare, însă acesta nu poate fi atins câtă vreme doar 15-20% din firme sunt online, comerţul electronic are o pondere mică în PIB, iar mediul rural e mult în urma oraşelor la capitolul internet, spune Mohammad Gawdat, vicepreşedinte al Google pentru pieţele emergente.

Compania americană Google, care operează cel mai mare motor de căutare pe internet din lume, a intrat pe piaţa din România cu un birou propriu şi o echipă locală abia în noiembrie 2010, cu doi - trei ani mai târziu decât planurile iniţiale, din cauza crizei economice globale, care a dus la încetinirea expansiunii companiei online pe noi pieţe.

"România este cel mai mare regret al meu, pentru că am intrat târziu pe această piaţă. Din punctul de vedere al Google, România era o piaţă în care ar fi trebuit să deschidă un birou încă din anul 2007 sau 2008, dar planurile de expansiune au fost afectate de criza economică. Am intrat un pic târziu pe piaţa din România", a declarat într-un interviu pentru ZF Mohammad Gawdat, vicepreşedinte al Google pentru pieţele emergente.

Gigantul online a recrutat in anul 2007 un consultant pentru piaţa din Romania, pe Radu Tudorache - fost director de reglementare la arbitrul telecom, insă un an mai tarziu - cand el a plecat la Romtelecom, nu a mai fost angajat niciun inlocuitor. Doar doi ani mai tarziu, in ianuarie 2010, compania şi-a deschis o firmă in Romania, iar la finele anului a angajat pe unul dintre cei mai cunoscuţi manageri locali de pe piaţa IT - Dan Bulucea (fost la Microsoft) - ca şef al operaţiunilor locale.

Privind in urmă la cei doi ani in care Google a pus in aşteptare planurile de expansiune, Gawdat spune că regretă această amanare şi pentru că el crede că firma americană ar fi putut contribui la dezvoltarea ecosistemului industriei online din Romania.

Cititi articolul integral in Zf.ro