Rusia simte "vântul schimbării" în relaţiile cu România
Rusia observă că în relaţia bilaterală cu România "s-a abătut vântul schimbării" şi are "semnale" că este un moment prielnic pentru ca aceste relaţii să revină dacă nu la un nivel de cordialitate, măcar la unul de prietenie, a declarat joi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Alexander Ciurilin.

"Eu simt că s-a abătut vântul schimbării în ceea ce priveşte relaţiile noastre şi mi-aş dori să se găsească acele pânze care ar primi această adiere", a declarat ambasadorul Alexander Ciurilin într-un discurs rostit la conferinţa "Politica externă a Rusiei în contextul internaţional actual" organizat de Fundaţia Europeană Titulescu.
Ciurilin a vorbit despre priorităţile politicii externe a Moscovei şi a spus că a lăsat la "desert" câteva consideraţii despre relaţia Rusiei cu România, caracterizată ca fiind în prezent una "normală", dar lipsită de o "ascendenţă abruptă".
"Nu mă pot lăuda cu starea lor actuală", a recunoscut diplomatul rus referindu-se la relaţiile ruso-române. "Se dezvoltă într-un anumit ritm, dar în ultimul timp nu au avut loc, să spunem, nişte progrese importante", a adăugat el.
Relaţiile bilaterale au fost afectate în ultimii ani de o răceală constantă, care a culminat anul trecut cu un scandal de spionaj.
Ambasadorul rus a negat însă că Rusia ar avea o atitudine de superioritate în relaţia cu România. "Cred că avem o rezervă extrem de preţioasă care întotdeauna poate servi ca fundament pentru dezvoltarea rapidă a relaţiilor noastre. Şi nu trebuie să credem că noi îi privim de sus pe români, cum mi-a spus recent cineva. Este o prostie. (...)", a asigurat reprezentantul diplomatic al Moscovei.
Ambasadorul a subliniat că există "potenţial mare" pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, cu observaţia că acest potenţial "se manifestă deseori în modul cel mai neaşteptat".
Diplomatul rus a evocat lupta comună din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a creat legături sentimentale, precum şi "apropierea foarte mare din punct de vedere al mentalului vieţii cotidiene", considerând că aceste aspecte sunt premise cu potenţial pozitiv "enorm" pentru o revigorare a relaţiilor.
"Observ semne că prinde forţă tendinţa de apropiere a ţărilor noastre, sunt mai multe semnale, care ne dau multă speranţă. Eu aş dori ca să revenim dacă nu la relaţiile de cordialitate din urmă cu 130 de ani, cel puţin la relaţii de prietenie. Eu observ semnale în acest sens şi aş dori ca realizarea acestor semnale în practică să se refacă nu prin acţiuni şi gesturi simbolice, ci prin chestiuni practice", a punctat ambasadorul.
Continuare: www.money.ro