Romania bate din nou Polonia la numarul de tranzactii M&A

Romania a devenit cea mai activa piata din regiune in functie de numarul de tranzactii incheiate anul trecut, cu 106 de deal-uri, fiind urmata de Polonia si Ungaria, cu 91, respectiv 90 de tranzactii incheiate, potrivit Ernst&Young. De asemenea, piata romaneasca a fost mai dinamica decat cea poloneza si in functie de valoarea tranzactiilor semnate.

Daca in 2009 Romania era depasita doar de Polonia in ceea ce priveste numarul de tranzactii, anul trecut au fost incheiate pe plan local mai multe tranzactii chiar si decat in cea mai dinamica piata din regiune – cea poloneza. In ceea ce priveste valoarea totala a tranzactiilor insa, Ungaria ocupa locul 1 cu o valoare de 3,2 miliarde de dolari, fiind urmata Romania (3 miliarde de dolari), in timp ce locul 3 este detinut de Polonia (2,4 miliarde de dolari).

In ciuda faptului ca datele de anul trecut releva o schimbare de pozitii fata de 2009, aceasta ierarhie nu reprezinta o premiera: Romania depasea Polonia si Ucraina inainte de criza, aflandu-se intre primele cinci tari din Europa Centrala si de Est in functie de valoarea tranzactiilor semnate in 2007, un nivel de 8,4 miliarde de dolari, conform unui studiu Raiffeisen Investment. Dupa un an greu in piata de fuziuni si achizitii (M&A), comunitatea de business transmite un suflu de optimism, spune Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young Romania.

Piata de fuziuni si achizitii a scazut cu 20% anul trecut, la 3 miliarde de dolari, intr-o perioada in care au fost incheiate 106 tranzactii, cu 5% mai putin decat 2009, potrivit Ernst&Young. “2010 a fost un an destul de dificil pentru activitatea de fuziuni si achizitii. Am avut si tranzactii in care partile implicate nu s-au inteles, insa in prezent asteptarile antreprenorilor au ajuns la un nivel rezonabil pentru investitori, iar fondurile de private equity au mai multi bani pentru Romania”, a declarat Cornelia Bumbacea. Totusi, in opinia acesteia, este prematur sa vorbim despre o intensificare a activitatii tranzactionale in Romania.

Totusi, trebuie mentionat ca studiile despre dinamica pietei de fuziuni si achizitii variaza in functie de metodologia folosita. Astfel, potrivit banciii de investitii Capital Partners, piata romaneasca de fuziuni si achizitii s-a contractat dramatic in 2010, insa datele sunt diferite fata de cele prezentate de Ernst&Young: 302 milioane euro, in scadere cu 71% fata de 2009, cand piata a fost de 1,045 miliarde de euro.

Metodologia utilizata de Capital Partners este cea standard, adica sunt luate in considerare exclusiv tranzactii anuntate, care sunt alocate lunii in care au fost anuntate oficial, astfel incat nu se iau in considerare zvonuri si estimari de sume neconfirmate.

Potrivit unui alte analize - cea realizata de DealWatch - , numarul tranzactiilor M&A inregistrate in Romania in anul 2010 a crescut cu 12% comparativ cu 2009 la 212 deal-uri, in timp ce valoarea acestora a scazut cu 32% fata de anul trecut, atingand aproximativ 1,6 miliarde de euro.

Continuare: www.wall-street.ro