Romania a aflat de la Bruxelles ca a reintrat in recesiune
Romania a revenit in groapa recesiunii tehnice după ce economia a inregistrat două trimestre consecutive de contracţie (T2 minus 1%, T1 minus 0,2%), iar evoluţia dezamăgitoare a PIB-ului a luat prin surprindere economiştii şi Guvernul, in timp ce oamenii de afaceri spun că resimt de cateva luni evoluţia nefavorabilă a economiei, dar nimeni nu ii ascultă.
Taxele noi (euroacciza şi taxa pe stalp), lipsa măsurilor reale de incurajare a cererii, dar mai ales lipsa investiţiilor, atat ale statului, cat şi ale sectorului privat, incep să stranguleze economia.
După ce in primul trimestru analiştii caracterizau avantul economiei ca "o veste bună", "o surpriză plăcută" şi "un semnal pozitiv", acum economiştii spun că PIB-ul a avut o "incetinire peste aşteptări", "cifrele sunt surprinzătoare" şi "performanţa economică s-a deteriorat foarte tare". In consecinţă, analiştii au pus "sub observare" prognozele privind creşterea economică din acest an şi se pregătesc să le revizuiască in scădere. Acest lucru va afecta şi mai mult investiţiile care oricum erau firave.
Estimările "semnal" anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că in trimestrul al doilea PIB-ul a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu primul trimestru, pe date ajustate sezonier, după ce in primele trei luni ale anului declinul, anunţat de Eurostat, a fost de 0,2% faţă de T4 2013. Astfel, conform cutumei internaţioanale, economia romanească a reintrat in recesiune, avand două trimestre consecutive de scădere.
INS nu a informat Romania despre recenta ajustare
Joi 14 August 2014 Eurostat a publicat datele economice ale tuturor ţărilor din Europa in trimestrul al doilea, plus ultimele date din trimestrele anterioare.
Andrei Rădulescu, analistul economic al Băncii Transilvania, a observat că pentru trimestrul intai Eurostat a indicat in dreptul Romaniei o scădere economică de 0,2% (T1 faţă de T4 2013) faţă de un plus de 0,2%, cat a anunţat Institutul Naţional de Statistică de la Bucureşti pe data de 2 iulie. Analistul a verificat această informaţie la Eurostat, care a confirmat cifra de -0,2%
INS nu a comunicat opiniei publice ajustarea ci doar s-a rezumat a trimite Eurostat informatia. Deci, trebuie sa aflam de la Bruxeles faptul ca am intrat in recesiune economica. Institutul National de Statistica, o institutie publica a Statului Roman nu informeaza populatia si mediul economic despre un eveniment important pentru economia Romaniei.
Opinii
Cătălina Molnar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank: "Economia Romaniei a avut o incetinire peste aşteptări in trimestrul al doilea al anului 2014, in contextul in care ritmul de creştere al industriei a scăzut, balanţa de plăţi şi investiţiile sunt reduse din cauza tăierii cheltuielilor publice de capital şi a unei absorţii slabe a fondurilor europene.Principalii factori care au dus la această ajustare a ritmului de creştere al PIB sunt, cel mai probabil, incetinirea industriei, deteriorarea contului curent şi o deteriorare in sectorul construcţiilor şi, implict, a investiţiilor.Cea mai importantă componentă a sectorului construcţiilor, construcţiile civile, continuă să rămană pe teritoriu negativ. Investiţiile din sectorul public sunt sacrificate pentru a compensa creşterea cheltuielilor curente şi a păstra deficitul in limitele stabilite cu FMI, in timp ce absorbţia de fonduri structurale europene s-a redus şi ea considerabil in trimestrul al doilea. Datele publicate astăzi sunt in mod clar nefavorabile şi vor avea un impact semnificativ asupra creşterii economice pe intreg anul, estimată anterior la 2,7%."
Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank: "Datele sunt mult sub aşteptări, ceea ce arată că performanţa economică s-a deteriorat foarte tare. Cifrele lunare pe care le vedeam nu arătau aşa rău, dar in final rezultatul din trimestrul al doilea este foarte slab. Avand in vedere acest lucru cred că perspectiva unei creşteri economice pe tot anul de peste 3% s-a indepărtat."
Vlad Muscalu, economistul-şef al ING: "Pentru mine sunt surprinzătoare aceste cifre din trimestrul al doilea şi trebuie să vedem care sunt explicaţiile in privinţa acestei scăderi. Mi se pare că dăm semne ingrijorătoare privind agricultura. Concluzia mea este că avand in vedere aceste rezultate surprinzător de slabe, aşteptările de relaxare monetară primesc un nou element care să le susţină."
Sursa: Mediafax
17-08-2014