Regina Maria se pregateste de vanzare si vizeaza o tranzactie de 100 milioane de Euro

Regina Maria, unul dintre marii jucători de pe piaţa privată, ar putea să-şi schimbe anul acesta acţionariatul in urma unei tranzacţii ce poate merge spre o valoare de nouă cifre in euro, conform informatiilor Ziarului Financiar

Mai multe fonduri de investiţii, dar şi jucători strategici se "incălzesc" pentru a participa la un proces de vanzare a companiei, care anul trecut a realizat o cifră de afaceri de 55 de milioane de euro şi un EBITDA de 8,3 milioane de euro.

Informaţii despre vanzarea companiei şi despre nivelul record la care ar putea ajunge piaţa locală de servicii medicale au existat incă de la finalul anului trecut, dar acestea nu au fost nici confirmate, dar nici infirmate de reprezentanţii companiei.

Intr-o intalnire cu presa din această săptămană, Fady Chreih, directorul executiv, nu a dorit să comenteze situaţii "ce ţin de acţionariat", spunand numai că managementul este focusat pe livrarea cifrelor bugetate.

"Din punctul de vedere al unui investitor, un astfel de activ ar putea fi cuplat cu alţi jucători din piaţă, aşa incat suita finală de tranzacţii să depăşească 100 de milioane de euro, pragul minim de investiţii pentru unele fonduri de private equity care pană acum nu au considerat Romania interesantă", a spus Sergiu Neguţ, consultant in servicii medicale.

Regina Maria ţinteşte afaceri de 67 de milioane de euro şi extinderea in alte localitati

Regina Maria va investi in acest an peste 5 milioane euro in extinderea in oraşe in care nu este prezentă, precum Iaşi, şi estimează o creştere a cifrei de afaceri cu peste 20%, la 67 milioane euro, şi un EBITDA de 12 milioane euro.

"Anul trecut ne-am consolidat prezenţa in Bucureşti, Cluj, Constanţa, am investit in echipamente şi am deschis o clinică in Craiova, pentru că a fost o oportunitate pentru noi. Anul acesta ne vom extinde şi in alte oraşe in care nu suntem prezenţi. Ce pot să vă spun acum este că am semnat pentru Iaşi, unde vom deschide un centru cu servicii integrate (policlinică, laborator, abonamente, imagistică) intr-un spaţiu de 1.200 metri pătraţi şi in care vom investi 1,4 milioane euro. Inaugurarea va fi in a doua jumătate a anului. Vizăm şi alte deschideri", a declarat, marţi, Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria.

El a adăugat că nu ia in calcul achiziţii de jucători mai mici, focusul fiind pe creştere organică.

"Anul trecut am crescut, organic, cu 19% şi ne-am atins bugetul, am inregistrat 55 milioane euro cifră de afaceri netă consolidată la nivel de grup. Am obţinut şi un EBITDA de 8,3 milioane euro. Toate liniile de business şi-au atins bugetul. Pentru anul acesta ne-am bugetat o creştere mai mare, de 21-22%, la 67 milioane euro şi un EBITDA de 12 milioane euro", a mai spus Chreih, precizand că in buget nu a fost luată in calcul o creştere a preţurilor.

Potrivit şefului Regina Maria, 50% din business este generat de abonamente şi 50% fee for service (retail), iar pe domenii 50% reprezintă sănătatea femeii şi a copilului, insemnand consultaţii de obstretică ginecologie, mamografii, ecografii, consultaţii de pediatrie, intervenţii. Următoarele in top sunt medicina internă, ORL şi oftalmologia.

Regina Maria are 275.000 de abonamente, dintre care 3.700 abonamente cu cel mai mare preţ (60-65 euro) - Premium Star. Rata de retenţie pe segmentul corporate a fost anul trecut de 98%. Piaţa totală a abonamentelor se ridică la 600.000-650.000 de abonamente.

Compania are incheiat contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru unele sevicii , dar acesta reprezintă sub 7% din cifra de afaceri a companiei. Reţeaua Regina Maria este formată din 21 de policlinici, patru spitale, două maternităţi, trei campusuri medicale, cinci centre de imagistică, 7 laboratoare acreditate, o bancă proprie de celule stem şi peste 140 de policlinici partenere la nivel naţional. Spitalele generează circa 27% din cifra de afaceri.

Compania are peste 3.000 de angajaţi, după ce anul trecut a angajat circa 300 de persoane. In acest an, Ragina Maria a bugetat o creştere a numărului de angajaţi cu peste 300 de persoane.

Reţeaua Regina Maria este controlată de fondul de investiţii Advent International, care deţine 80% din acţiuni. Restul de 20% aparţine fondatorului reţelei, medicul Wargha Enayati.

In ceea ce priveşte piaţa de servicii medicale private, Chreih estimează că aceasta se situează la 800 milioane euro (spitale, clinici, laboratoare, imagistică), cu o creştere anuală de 9-10%, dintr-un total de 8,3 miliarde euro (stat şi privat).

"Romania are un potenţial de creştere foarte mare. Este a doua piaţă ca mărime după Polonia. Cred că va avea cea mai mare creştere in următorii ani, dintre toate pieţele", a mai spus Chreih.

Sursa: Mediafax

24-Feb-2015