"Regele laptelui" din Republica Moldova vrea sa preia Prodlacta Brasov

În spatele firmelor germane care au cumpărat jumătate din creanţele producătorului braşovean de lactate se află Vladimir Jardan, un om de afaceri care controlează 70% din piaţa laptelui din Moldova.

Jumătate din creanţele acceptate la plată de către compania braşoveană Prodlacta sunt solicitate de către două firme care fac parte din grupul JLC, care au achiziţionat creanţele respective de la BCR şi BRD, scrie cotidianul Bună Ziua Braşov. Grupul este unul transnaţional, care este constituit din societăţi de producţie, întreprinderi de comerţ angro şi cu amănuntul şi prestare de servicii.

Întreprinderile grupului de companii JLC se află în Republica Moldova, Ucraina, Kazahstan, Germania şi România. Pe site-ul grupului, însă, compania din România nu este nominalizată.

Principalele activităţi ale JLC Group sunt fabricarea produselor lactate, inclusiv a laptelui pasteurizat şi a produselor lactate în diverse ambalaje, construcţii, transporturi auto, agricultură, flexografie şi comerţ angro şi cu amănuntul. Proprietarul grupului este omul de afaceri moldovean Vladimir Jardan (foto).

Sediul central al companiei JLC Group se află în Chişinău, Republica Moldova. Iniţialele JLC vin de la „Jardan Lapte Company”, iar, potrivit estimărilor ziariştilor moldoveni, „părintele” companiei controlează 70% din piaţa de lapte a Republicii Moldova. Cele două firme controlate de Jardan au achiziţionat creanţe de aproape 3,5 milioane de euro din totalul masei credale de 7,55 milioane de euro.

Acţionarii companiei braşovene Prodlacta au probat la începutul acestei luni planul de reorganizare al companiei propus de administratorul special Mariana Eftimie, respingându-l pe cel propus de grecii de la Olympus Dairy, care deţin 23,45% din titlurile producătorului de lapte şi produse lactate.

Totuşi, potrivit comunicatului remis Bursei de Valori Bucureşti, planul prezentat de Mariana Eftimie cuprinde „elemente din planul propus de acţionarul Olympus Dairy Industry”.