Razboiul BNR - Carabulea continua: BNR sesizeaza DIICOT pentru tranzactii cu actiuni ale Bancii Carpatica

Banca Naţională a Romaniei (BNR) va extinde grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Comercială Carpatică, incluzand şi persoanele care au preluat vineri acţiuni de la Corneliu Tănase, operaţiuni considerate manipulare de piaţă şi pentru care banca centrală va sesiza DIICOT.

Corneliu Tănase a vandut la finalul săptămanii trecute 9,95% din acțiuni, dar modul in care s-au făcut tranzacțiile este curios. Două persoane fizice au intrat in acţionariatul Băncii Carpatica, in locul lui.

Pachetul de 9,95% a fost dat in părti egale către două persoane fizice, aceasta in condițiile in care, doar achizițiile peste 5% trebuie raportate. Cum cele două tranzacții au fost sub acest prag, cumpărătorii ramaan necunoscuți. Toate indică, de fapt, o vanzare artificială, astfel incat dreptul de vot să fie restabilit prin interpuși.

Ilie Carabulea deține cel mai mare pachet de acțiuni la Carpatica, 41% plus incă patru procente prin Atlasib. Carabulea şi Tănase intenţionau să schimbe actuala conducere executivă, in timp ce conducerea căuta un cumpărător sau o altă bancă pentru o fuziune.

Tănase a donat un alt pachet, de 0,11% din acţiunile băncii, astfel că acesta a rămas cu o participaţie de 1,1458%, potrivit unui raport transmis de bancă miercuri Bursei.

Carabulea controlează 41,2898% din capitalul social. Tănase deţinea anterior 11,2179% din titluri.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei a decis săptămana trecută să suspende dreptul de vot la Banca Comercială Carpatica pentru principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar şi pentru Corneliu Tănase, care acţionează concertat cu Carabulea.

Printre motivele invocate in hotărarea BNR se află faptul că Ilie Carabulea nu mai indeplineşte "criteriul de reputaţie, din perspectiva integrităţii", o condamnare a omului de afaceri şi faptul că acesta este cercetat penal, in stare de arest.

Carabulea şi Corneliu Tănase intenţionau să schimbe actuala conducere executivă, prin modificarea statului şi componenţei Consiliului de Supraveghere şi Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu altă bancă.

Carabulea şi Tănase au anunţat că nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a AGA a propunerii Directoratului privind fuziunea cu o altă bancă şi cer operarea de urgenţă a rectificărilor necesare, potrivit unui al comunicat transmis tot miercuri de bancă Bursei.

Mai multe detalii:
Carabulea in conflict cu BNR pentru controlul Bancii Carpatica

23-03-2014