PwC: Piata de M&A din energie, in crestere cu 19% in 2010

Dupa nivelul scazut atins in 2009, valoarea totala a tranzactiilor inregistrate anul trecut in sectorul energetic, exceptand segmentul de regenerabile, a crescut cu 19% fata de 2009. Comparativ cu perioada 2005-2008, valoarea tranzactiilor este una inca scazuta, dar conditiile sunt favorabile pentru o redresare a pietei, potrivit raportului "Power Deals" publicat recent de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

Achizitiile raman una dintre prioritatile de pe agenda multor companii energetice europene, care analizeaza oportunitatile pentru a-si extinde prezenta internationala, se precizeaza in raport. De exemplu, companiile IP (International Power) si GDF Suez (Gaz de France) au anuntat ca fuziunea lor va duce la o rationalizarea a activitatii portofoliilor lor, urmata de extinderea pietelor importante de crestere.

„Suntem de parere ca aceasta tendinta de resuscitare a tranzactiilor va continua, insa acest lucru depinde in mare masura de revenirea cererii deenergie pe pietele dezvoltate, ceea ce va da companiilor incredere in programele lor de investitii si modernizari”, a declarat Alexandru Lupea (foto), partener Servicii de Audit, liderul departamentului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati in cadrul PwC Romania.

„Daca revirimentul cererii de energie va fi durabil, atunci ne asteptam sa apara oportunitati interesante de vanzare de active de care sa beneficieze anumite companii. Indeosebi in Europa, acest trend se va accelera pe masura ce companiile elibereaza capital pentru investitii si atrag totodata resurse din partea fondurilor suverane, a celor de infrastructura si a fondurilor de pensii”, a adaugat Lupea.

In ceea ce priveste Romania, Lupea este de parere ca tranzactiile vor fi, cel mai probabil, in domeniul energiilor regenerabile, odata cu clarificarile legislative ce vor fi facute in perioada urmatoare.

„Este posibil ca marii jucatori europeni sa decida sa investeasca in capacitati de generare conventionale, avand in vedere ca necesarul suplimentar de energie electrica din urmatorii ani nu va putea fi acoperit doar din surse regenerabile”, a mai precizat oficialul PwC Romania.

Continuare: www.wall-street.ro