Proiectul "super rentabil" Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde de dolari şi va începe când se va stabili cine va profita

Proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat în 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry. Ovidiu Tender catalogheaza proiectul Rosia Montana ca fiind "super rentabil" si va incepe abia atunci cand se va stabili beneficiarul castigurilor

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Seful Gabriel Resources se aşteaptă la costuri operaţionale şi de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmara a preţurilor actuale, ratelor redevenţelor şi costurilor utilajelor. Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioară de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, în timp ce costurile operaţionale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu aşteptările anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.

Proiectul Roşia Montană, ca şi alte proiecte similare şi chiar România în integralitatea ei au nevoie de stabilitate politică, a adăugat el.

Directorul Gabriel Resources a acordat interviul pentru Reuters vineri, după ce, cu o zi în urmă, ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, anunţa că a primit rezultatul unui audit cerut de el pentru a stabili dacă evaluarea impactului proiectului minier asupra mediului poate continua în lipsa planurilor de urbanism ale comunei Roşia Montană, anulate definitiv de instanţă. Juriştii consultaţi de Ministerul Mediului recomandau în concluziile respectivului audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului până când investitorul depune un nou certificat de urbanism care să reflecte un PUZ valabil.

În replică, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a transmis că, potrivit legii, analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizată imediat.

Ovidiu Tender despre Rosia Montana

"Roşia Montană a creat de 20 ani discuţii interminabile. Ar trebui, în primul rând, cunoscută realitatea, nu poveştile. Cunosc iniţiatorul acţiunii Roşia Montană, Frank Timiş, care a încercat prin acest proiect redarea în circuitul economic a unei activităţi care părea moartă, având în vedere previziunea creşterii preţului aurului. Pe atunci era un nimeni, iar cei mari din domeniu au vrut să-i ia găina. Afacerea este rentabilă. Problema este cine este beneficiarul acestui câştig. Probabil se va stabili cine trebuie să câştige şi atunci se va da drumul proiectului", a afirmat Tender într-o conferinţă de presă.

Tender a adăugat că este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate "după o stare îndelungată de latenţă".

"A trebuit să caut soluţii, să mă gândesc la viitor. Am găsit o alternativă (...), am avut inspiraţie, şi anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul australian Frank Timiş, naşul familiei mele, care a reuşit în Africa. În 2010 am ajuns în Africa. Am reuşit să mă lămuresc rapid asupra potenţialului. În iunie 2010 am şi stabilit primul sediu acolo. În doi ani am realizat ceea ce cred că este foarte mult. Acţiunea Roşia Montană a început acum 17 ani şi încă nu a reuşit să se pornească", a afirmat Tender.

Sursa:Mediafax