"Profesorul oportunitatilor crizei" Dinu Patriciu a avut un an de cosmar. Problemele nu s-au terminat

A deschis prima companie privata din Romania in domeniul afacerilor imobiliare iar acum, conform unor informatii ale revisei Capital, Dinu Patriciu ar dori vanzarea imperiului imobiliar. Raiffeisen Bank a primit incuviintarea de executare silita a lui Dinu Patriciu.

Patriciu explica, într-un interviu pentru Capital din 2010, că pentru el criza e plină de oportunităţi. Spunea că se aşteaptă ca preţurile la imobiliare să scadă şi mai mult, oferindu-i lui şansa de a cumpăra şi mai ieftin. „Patriciu se comporta ca un mare investitor. Era pe achiziţii şi încerca prin declaraţiile sale publice să influenţeze piaţa“, spune un important consultant imobiliar. Mai exact, una spunea, şi alta făcea. „N-a făcut o mişcare greşită. A investit când trebuia, pe preţul cel mai mic. Probabil că nu s-a aşteptat totuşi ca această criză să dureze atât de mult“, spune consultantul care critică doar felul în care şi-a construit portofoliul.

„Cumpăr, dezvolt şi apoi vând. Venture-capital. Asta am făcut toată viaţa. Asta se va întâmpla cu toate investiţiile mele ajunse la maturitate. Eu nu fac afaceri de familie“

„Chestia cu primul milion de dolari e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este că într-adevăr cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece, și după aia încep să se acumuleze mult mai ușor, deoarece capitalismul se bazează pe un vechi proverb românesc - ban la ban trage. Nu e deloc liric, așa e realitatea“

Inceputul anului 2012 a adus declararea falimentului pentru afacerile Mic.ro si Minimax. Pierderile generate sunt aproximate 265 mil. euro.

Investitiile imobiliare din Romania si din strainatate pare sa-l fi blocat financiar pe Dinu Patriciu. In 2008 a demarat proiectul Smart City impreuna cu fondul Immorent in valoare de 300 milioane euro. A investiti in fonduri de investii cu activitate pe piata imobiliara din Germania, Suedia, Olanda, Polonia şi Franţa. La jumătatea anului 2012, portofoliul său imobiliar, compus din 140 de imobile, era evaluat la 1,5 mld. euro, însă şi datoriile au rămas peste un miliard. În termeni de business, a rămas cu o avere blocată în active nelichide.

La sfarsitul anunlui 2012, Dinu Patriciu a reusit vanzarea trustului Adevarul Holding, o afacere ca a inghitit investitii de peste 60 milioane de Euro. Pretul de vanzare nu a fost dezvaluit insa se presupune ca suma este mult mica intrucat in ultima vreme trustul genera pierderi.

La începutul anului 2013, Dinu Patriciu se află într-o poziţie delicată. Se află în recuperare la o clinică din Milano în urma unui transplant de ficat. Urmează, probabil, un proces de partaj, în urma divorţului de soţia sa. Mai mulţi creditori au deschis procese de executare silită a unor firme ale sale.

Raiffeisen Bank îl execută silit pe Dinu Patriciu

Raiffeisen Bank a primit deja incuviintarea executarii silite a lui Dinu Patriciu. Conform ziarului Bursa, instanţa de judecată a admis, luna aceasta, două cereri depuse de "Raiffeisen Bank" privind încuviinţarea de executare silită a lui Dinu Patriciu, ambele decizii fiind irevocabile. De asemenea, banca a depus, la începutul lunii decembrie din 2012, la Judecătoria Sectorului 1, două somaţii europene de plată, care ar permite identificarea conturilor pe care Dinu Patriciu le-ar avea în Europa. În aceste două dosare, instanţa urmează să se pronunţe în luna aprilie.

Foştii membri ai Consiliului de Administraţie al "Adevărul Holding" - Andrei Alexandru Ştefan (fiul lui Dinu Patriciu), Adrian George Vasile şi Peter Imre, directorul general al grupului Adevărul Holding l-au dat in judecata pentru recuperarea unor sume de bani. Peter Imre a declarat ziarului Bursa că acţiunea sa urmăreşte recuperea unei sume de bani de la Dinu Patriciu, care reprezintă contravaloarea mai multor bilete la ordin.

Singura afacere care functioneaza pe profit pare sa fie banca din Georgia Liberty Bank.

Aflati mai multe in Mărirea şi decăderea lui Dinu Patriciu

25-01-2013