Privatizarea CFR Marfa seamana tot mai mult cu un joc de Poker
Termenul de plata pentru finalizarea tranzactiei CFR Marfa nu a fost prelungit desi in ultimele doua saptamani s-a discutat intens despre acest lucru intrucat avizul Consiliului Concurentei intarzie.
Reprezentantii GFR sustin ca Ministerul Transporturilor nu a incheiat o procedura de diminuare a capitalului social prevazuta la CFR Marfa si nici macar nu este prevazut in contract un termen plata.
Chiriţoiu: Am atenţionat Guvernul în vară că ar putea apărea confuzii privind termenul de plată pentru CFR Marfă
'Am atenţionat Guvernul că textul Hotărârii de Guvern poate să nască ideea că plata sumei se poate face după avizul Consiliului Concurenţei. Acolo sunt câteva condiţii care trebuie îndeplinite pentru ca tranzacţia să fie finalizată, iar una dintre ele este avizul Consiliului', a precizat Chiriţoiu.
Potrivit Legii concurenţei, Consiliul are la dispoziţie cinci luni pentru a da un verdict, din momentul în care primeşte documentaţia completă, în timp ce Hotărârea de Guvern prevede că tranzacţia se va finaliza în 60 de zile începând cu data de 14 august 2013.
'Nici în acest moment notificarea depusă de GFR nu este completă, iar termenele noastre curg din momentul în care primim toată documentaţia', a mai spus Chiriţoiu.
'Vânzătorul şi cumpărătorul pot include în contractul de privatizare orice termene doresc privind plata sumei de bani, în funcţie de rezultatul negocierilor. Aceste termene sunt independente de activitatea Consiliului Concurenţei, iar plata se poate face şi înainte de avizul nostru', a subliniat Chiriţoiu.
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, a declarat , pentru AGERPRES, că în contractul de privatizare a CFR Marfă nu există niciun termen concret privind plata întregii sume de bani şi finalizarea tranzacţiei, ci doar precizarea că acest lucru trebuie să se întâmple după avizul Consiliului Concurenţei.
'Conform contractului de privatizare a CFR Marfă pe care l-am semnat, eu trebuie să plătesc banii după avizul Consiliului Concurenţei. Nu există niciun alt termen concret în contractul de privatizare în ceea ce priveşte finalizarea tranzacţiei. Nu ştiu de ce a apărut termenul de 60 de zile în Hotărârea de Guvern. Vânzătorul (Ministerul Transporturilor - n.r.) ar fi trebuit să coreleze Hotărârea de Guvern cu contractul de privatizare', a precizat Stoica.
Gruia Stoica a subliniat că, în cazul în care luni, 14 octombrie, Ministerul Transporturilor va anunţa că procesul de privatizare a eşuat, GFR va acţiona în instanţă statul român. 'Mă voi consulta cu avocaţii şi ne vom îndrepta (în instanţă - n.r.) să ne recuperăm pierderile. Ce vină am eu că vânzătorul nu a corelat Hotărârea de Guvern cu contractul de privatizare?', a arătat omul de afaceri.
'Legislaţia europeană spune clar: nu se face niciun transfer fără avizul Consiliului Concurenţei, abia atunci facem şi plata. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României sau a Uniunii Europene să se plătească banii fără avizul Concurenţei. Eu am banii, dar pentru a-i plăti, trebuie ca vânzătorul să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Ce să fac, să pun acum 200 de milioane de euro şi, dacă peste cinci luni Consiliul Concurenţei dă aviz negativ, cine plăteşte comisioanele la bănci?', a mai spus Stoica.
Are GFR banii?
In urma cu ceva timp in urma, Presedintele Traian Basescu afirma ca GFR nu are banii pentru palta actiunilor CFR Marfa si efectuarea investitiilor asumate in contractul de privatizare.
GFR a achitat in data de 4 Octombrie avansul de 20,5 milioane Euro prevazut in contractul de privatizare astfel incat nu poate fi acuzata de rea credinta; insa abiguitatile Guvernului, (care desi are in spate o gramada de consultanti in aceasta privatizare) pot duce voit sau nevoit spre un proces de lunga durata cu un final prestabilit. La modul cum a decurs privatizarea cu dedicatie a CFR Marfa se pare GFR nu a reusit sa faca rost de bani desi sustine sus si tare ca ar fi platit dupa avizul Consiliului Concurentei. In fapt, GFR are siguranta ca isi va recupera banii depusi pentru avans si participare la licitatie - 30 milioane Euro, bazandu-se cel mai probiabil pe oamenii din Ministerul Transporturilor si Guvern care au creat o portita prin care GFR sa beneficieze de un termen si mai lung pentru plata banilor sau poate chiar participarea la o noua licitatie care ar putea dura cel putin inca 6 luni.
13-10-2013