Privatizarea CFR Marfa facuta pe genunchi: valoarea si numarul actiunilor vandute se vor stabili peste cel putin 6 luni
Ministrul transporturilor Relu Fenechiu anunţa, în 20 iunie, că GFR îşi asumă plata integrală a sumei de 202 milioane de euro în interval de 60 de zile de la semnarea contractului, refuzând, astfel, condiţia pusă de Grup Feroviar Român de a face plata în rate. GFR ar putea plăti cele 202 milioane euro după ce Consiliul Concurenţei va aviza preluarea CFR Marfă

Termenul de plată a celor 202 milioane de euro oferite pentru achiziţia acestui pachet de acţiuni de către Grup Feroviar Român (GFR), care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei de privatizare a CFR Marfă, ar putea fi prelungit, potrivit unui proiect legislativ postat pe site-ul Ministerului Transporturilor pentru aprobarea elementelor principale ale contractului de vânzare-cumpărare dintre statul român şi GFR.
"Prin derogare de la pct. 7.4 lit. a) din Strategia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA (...), transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor de vânzare şi plata integrală a preţului de cumpărare vor avea loc în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data la care toate condiţiile suspensive prevăzute în contract, inclusiv aprobarea tranzacţiei de către autorităţile de concurenţă competente, sunt îndeplinite".
Ministrul transporturilor Relu Fenechiu anunţa, în 20 iunie, când a fost desemnat câştigătorul, că GFR îşi asumă plata integrală a sumei de 202 milioane de euro în interval de 60 de zile de la semnarea contractului, refuzând, astfel, condiţia pusă de Grup Feroviar Român de a face plata în rate.
În strategia de privatizare, aprobată prin HG 46/2013, se prevedea că termenul de plată a acţiunilor este negociabil, dar nu poate depăşi 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului de aprobare a condiţiilor principale ale contractului de privatizare.
Autoritatea de concurenţă aşteaptă dosarul de notificare de la GFR, după care va notifica şi Comisia Europeană, dacă va fi cazul, entitate cu care deja a început să facă schimb de informaţii legate de subiect, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu. Consiliul conturentei va avea de cantarit concentrarea economica care se va crea prin preluarea pachetului majoritar de catre CFR Marfa. Cota de piata a GFR dupa preluare este estimata la 70-80% ceea ce reprezinta o problema reala in privinta aprobarii de catre Consiliul Concurentei: detalii.
O privatizare facuta pe "genunchi" cu modificari semnificative in timpul procesului vanzare
Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiai Mecanicilor de Locomotivă, a spus, cu câteva zile înainte de adjudecarea câştigătorului: "A fost modificat capitalul social al societăţii prin două acţiuni întreprinse de conducerea Ministerului Transporturilor, prima constând în înstrăinarea prin transfer fără plată a anumitor active, de 63,8 milioane lei, din patrimoniul CFR Marfă către SNCFR şi Societatea de Administrare Active Feroviare şi a doua acţiune fiind ştergerea datoriilor pe care compania le are către bugetul de stat (...), prin conversia lor în acţiuni".
La vremea respectiva Relu Fenechiu spunea "Regulile nu au fost schimbate în timpul jocului, aşa cum susţin o serie de specialişti din domeniu. Condiţiile unei privatizări nu pot fi modificate. Noi nu am schimbat condiţiile. Când am început procedura am avut un caiet de prezentare a companiei. Din cauza faptului că am fost obligaţi să facem această privatizare într-un timp incredibil de scurt, practic imposibil, am derulat în paralel anumite acţiuni. În documentele de prezentare scria că datoriile companiei vor fi transformate în acţiuni. Nu am umblat la capitalul social, întrucât conversia nu a fost făcută prin majorare de capital. Nu am modificat capitalul nici prin transferarea unora dintre active din portofoliul CFR Marfă în cel al SNCFR şi SAF, aşa cum au spus sindicaliştii, pentru că este vorba despre active, nu despre acţiuni".
Conversia datoriilor in actiuni reprezinta prin definitie o modificare a capitalului social, ministrul transporturilor Relu "Transformatorul"Fenechiu necunoscand sau ne dorind sa recunoasca acest lucru.
Saptamana viitoare se va da sentinta in cazul dosarului "Transformatorul" in care actualul ministru al transporturilor Relu Fenechiu este acuzat pentru fapte de coruptie. Procurorii au solicitat aplicarea pedepsei maxime de 15 ani inchisoarea cu executarea pedepsei.
Oficialii spun că au notificat Comisia Europeană, însă aceasta nu a aflat
Conform ziarului Bursa, autorităţile noastre (atât ministrul transporturilor, cât şi preşedintele CC) susţin că CE a fost anunţată, printr-o pre-notificare, despre conversia datoriilor CFR Marfă în acţiuni, "nefiind nevoie de un acord al Comisiei, întrucât această conversie nu reprezintă un ajutor de stat, ci o pregătire a CFR Marfă pentru privatizare".
Reprezentanţii Comisiei Europene au afirmat, însă, în mai multe rânduri (inclusiv într-un răspuns pe care l-au zilele trecute redactiei ziarului Bursa ), că "CE nu a primit nicio notificare legată de vreo procedură care să aibă legătură cu privatizarea CFR Marfă", fapt pentru care nu au dorit să comenteze pe marginea acestui proces.
Aflati mai multe despre clauzele contractului de privatizare a CFR Marfa si proiectul legislativ de vanzare in Bursa
Aflati mai multe despre povestea privatizarii CFR Mrfa in: Privatizarea CFR Marfa cu pistolul la tampla, cu fum alb sau mult praf in ochii contribuabililor;
Doar doi concurenti au ramas in privatizarea CFR Marfa. O privatizare in familie?;
06-07-2013