Privatizarea CFR Marfa cu pistolul la tampla, cu fum alb sau mult praf in ochii contribuabililor

Grup Feroviar Român a fost declarat câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu, a anunţat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu

Ministrul a anunţat iniţial că volumul investiţiilor asumate este de 900 milioane euro, pentru ca pe urmă să se corecteze, precizând că este vorba de 900 milioane lei.

"După şapte ore de negocieri, a ieşit fumul alb. Astăzi putem declara un câştigător în competiţia de privatizare la CFR Marfă", a spus Fenechiu.

Grupul Feroviar Român va plăti integral preţul, după ce ministerul a respins cererea de plată în rate, iar contractul va fi semnat cel mai probabil săptămâna viitoare.

Relu Fenechiu, a declarat vineri că privatizarea CFR Marfă s-a făcut cu "pistolul la tâmplă", sub presiunea FMI, însă a subliniat că nu au existat abateri de la litera şi spiritul legii.

"Da, a fost o privatizare cu pistolul la tâmplă, dar asta nu a însemnat că am încălcat cu ceva legislaţia română sau orice tip de principii privind privatizarea", a răspuns Fenechiu, întrebat în acest sens.

Ministrul a afirmat că în ceea ce priveşte contestaţiile companiilor privind procesul de privatizare a CFR Marfă, acestea nu au niciun fel de valoare.

El a explicat că banii proveniţi din privatizarea CFR Marfă vor intra în bugetul statului, prin Ministerul de Finanţe, pentru diminuarea deficitului.

Fenechiu a adăugat că GFR a îndeplinit inclusiv condiţiile iniţiale din caietul de sarcini din prima procedură de privatizare şi că această companie va prelua datoriile CFR Marfă de aproximativ 100 de milioane de euro.

Întrebat dacă există garanţii privind promisiunile făcute de GFR pentru viitoare investiţii in valoare de 900 milioane Lei în CFR Marfă, ministrul a răspuns negativ.

"Nu, atât timp cât în caietul de sarcini nu sunt cerute, nici nu pot să cer garanţii. Aceasta este o acţiune pe care şi-a asumat-o de bună voie investitorul. Nu pot să-i cer garanţii. Dacă va face sau nu va face aceste investiţii, rămâne de văzut, dar nu erau condiţii în caietul de sarcini", a spus Fenechiu.

La mijlocul zilei de joi, Relu Fenechiu urma sa anunte castigatorul, dar, spre surprinderea tuturor, seful Transporturilor a declarat ca negocierile continua iar privatizarea ar putea chiar sa fie anulata daca GFR nu isi retrage toate conditiile pe care le-a impus. Ulterior, dupa 7 ore de negocieri, Fenechiu a anuntat ca GFR a renuntat la pretentii.

Consiliul Concorentei ar putea analiza tranzactia in urmatoarele luni

Preluarea CFR Marfă de către câştigătorul licitaţiei (Grup Ferovia Român) nu poate avea loc, legal, înainte de a primi undă verde din punct de vedere concurenţial, fie de la Bucureşti, fie de la Bruxelles, a declarat, duminică, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că o cotă de piaţă a unei companii de 75-80% reprezintă o problemă, în mod normal cifra-cheie fiind de 40%.

'În mod normal, o cotă de piaţă de peste 75% a unei companii este este o problemă. Pentru noi, cifra-cheie este 40%, conform definiţiei din legea noastră şi o practică europeană', a spus Bogdan Chiriţoiu.

Asocierea TFG-Donau Finanz, despre CFR Marfă: Singura opţiune legală este descalificarea ofertantului

Asocierea TFG-Donau Finanz s-a retras din procesul de privatiza cu o cu o zi inainte de depunerea ofertei.

"Ne exprimăm surprinderea şi stupoarea că, în condiţiile în care Grup Feroviar Român - ofertant în cadrul procedurii de privatizare - a depus o ofertă care conţine condiţii suplimentare faţă de cele conţinute în caietul de sarcini, Ministerul Transporturilor continuă negocierile pentru privatizarea a 51% din SNTFM CFR Marfă", se arată într-un comunicat al asocierii româno-austriece.

Consorţiul susţine că legislaţia în vigoare şi dosarul de prezentare cer ca etapa licitaţiei cu oferta în plic să presupună depunerea ofertei financiare finale care să nu conţină niciun fel de condiţii suplimentare faţă de cele stipulate în strategia de privatizare şi faţă de forma finală a contractului de vânzare.

Conform asocierii, reprezentanţii Ministerului Transporturilor au reiterat şi miercuri că există riscul descalificării ofertanţilor care nu depun odată cu oferta în plic declaraţia de acceptare fără rezerve a ultimului proiect de contract.

Compania americană OmniTRAX a ieşit din cursă în urmă cu două săptămâni, în condiţiile în care nu au depus oferta preliminară şi neangajantă. Compania americană a contestat procesul de privatizare şi a cerut reluarea procedurii, precizând că are nevoie de mai mult timp pentru a efectua un audit profesionist al transportatorului feroviar de marfă.

Sursa: Agerpres

26-06-2013