Privativarea Postei s-a incheiat inainte de a incepe

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica a declarat ca termenul pentru depunerea ofertelor ferme şi neangajante pentru privatizarea Poştei Române a fost prelungit până la 30 iunie 2014, întrucât nivelul ridicat al datoriei face din Poşta Română o companie neatractivă pentru investitori

"Din cauza faptului că niciun un investitor nu a cumpărat caietul de sarcini, până pe 28 mai, concluzia pe care am tras-o împreună cu consultanţii a fost că nivelul ridicat al datoriei ar face ca Poşta Română să fie neatractivă şi atunci s-a decis ca să continuăm procesul de privatizare, să prelungim termenul cu o perioadă de şase luni, cu posibilitatea creşterii perioadei cu încă şase luni. Practic, în termen de un an, până la 30 iunie 2014, vor putea fi depuse oferte ferme şi neangajante pentru Poşta Română. Dacă sunt ofertanţi mai devreme de această dată, restrângem termenul la cât este nevoie, astfel încât să îndeplinim această dorinţă a noastră de avea cât mai repede un investitor privat", a spus Dan Nica.

Acesta a precizat că Executivul a mai decis miercuri printr-o Ordonanţă de urgenţă reeşalonarea datoriilor companiei către bugetul de stat, după ce în urma unui control al ANAF au mai fost calculate noi datorii fiscale de 107 milioane lei.

"Ordonanţă aprobată azi în Guvern prevede ca reeşalonarea pentru datoriile la bugetul de stat să fie aplicată şi ca urmare a unor acţiuni de control care au apărut ulterior unor reeşalonări care erau deja în curs. Acest lucru permite ca datoria de 107 milioane lei stabilită de ANAF, pe controlul realizat pe perioada 2003-2012, pentru obligaţii către bugetul de stat şi care proveneau din anii 2006 şi 2007 şi nu au fost achitate de Poşta Română, să poate să fie reeşalonată. S-a decis acest lucru pentru că, altfel, compania ar fi intrat pe 6 iunie 2013 în incapacitate de plată sau era cu conturile blocate pentru că nu avea altă posibilitate", a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională

Şeful MSI a adăugat că va cere Comisiei Europene aprobarea pentru convertirea în acţiuni a datoriilor companiei la bugetul de stat, acestea totalizând peste 242 de milioane de lei.

"Vom cere Comisiei Europene aprobarea pentru convertirea în acţiuni a datoriilor la bugetul de stat, circa 242 de milioane de lei, acest lucru făcând posibilă creşterea gradului de atractivitate a companiei prin eliminarea acestei datorii care întotdeauna creează o uşoară nelinişte. De asemenea, compania trebuie să înceapă anumite acţiuni pentru creşterea veniturilor prin diversificarea activităţii, creşterea calităţii serviciilor bancare, de curierat rapid şi o restructurare a cheltuielilor", a adăugat Dan Nica.

În ceea ce priveşte reducerile de personal, ministrul Nica a spus cifra finală va fi stabilită cât mai repede, dar numai în urma negocierilor dintre administraţie şi sindicate.

Şeful MSI consideră că, la finalul primelor şase luni, Poşta Română va fi "mult mai sănătoasă din punct de vedere financiar şi va avea o diversificare a activităţii şi o creştere a calităţii serviciilor, pentru că va putea investi în modernizare şi în desfăşurarea unor activităţi necesare într-o companie modernă de servicii poştale".

Potrivit unui comunicat al MSI, peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii au purtat discuţii cu reprezentanţii Comisiei de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română, însă niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit,respectiv 28 2013.

Lista de investitori a cuprins cei mai importanţi operatori poştali şi firme din domeniu din Europa, Asia şi SUA, precum şi cele mai importante fonduri de investiţii locale şi globale, cu interes în astfel de tranzacţii, prin prisma preţului, a situaţiei companiei şi a zonei geografice.

Sursa citată menţionează că preocupările cele mai importante ale potenţialilor investitori au fost legate de datoriile istorice ale companiei (mărite semnificativ în urma controlului ANAF, finalizat pe data de 16 mai 2013 şi care a avut ca rezultat o suplimentare a acestei datorii cu 107 milioane lei), protestele spontane ale angajaţilor, care au afectat activitatea poştală, recuperarea cheltuielilor efectuate pentru realizarea serviciului universal din fondul de compensare şi alocarea intervalelor de timp pentru diferitele etape ale procesului de privatizare.

În plus, au existat solicitări multiple din partea investitorilor de a prelungi calendarul privatizării, termenul iniţial de 11 aprilie 2013 pentru achiziţionarea caietelor de privatizare fiind prelungit până la data de 28 mai 2013 cu acordul Fondului Monetar Internaţional.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.

Compania avea la sfârşitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Bugetul Poştei Române pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei şi profit zero.

Sursa: Agerpres

03-06-2013