Povestea tranzactiei eMag - de la BAF la Asesoft

După ce semnase cu eMag, în 2008, un acord în vederea unei posibile tranzacţii, fondul de investiţii Balkan Accesion Fund (BAF) s-a trezit în aprilie 2009 cu ochii în soare: retailerul fusese preluat de Asesoft Distribution. A urmat un schimb dur de replici şi un proces în care, după un an, BAF a obţinut penalităţi de 0,5 mil. euro de la cei trei fondatori ai eMag. De aici, un alt proces, împotriva BAF. În cele din urmă cea mai mare dispută juridică legată de o achiziţie în IT&C s-a închis în afara instanţei.

Sfârşitul anului 2008, început de recesiune în România. Ultra Pro Computers, pe atunci unul dintre cei mai mari retaileri şi distribuitori IT&C din România, începea să închidă din reţeaua de 55 de magazine şi să dea afară oameni, pe fondul prăbuşirii vânzărilor. Şi "Depozitul de calculatoare"de asemenea unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă, care avea 105 magazine la jumătatea anului 2008, începea să ia măsuri de restructurare.

Fenomenul nu era unul izolat la nivelul jucătorilor din retailul clasic, care plăteau chirii mari pentru fi prezenţi în cele mai bune locuri din cele mai mari oraşe din ţară. Şi la eMag, cel mai mare retailer online, care planificase ca 2008 să fie anul unei creşteri explozive - atingerea unui rulaj de 150 mil. euro - criza muşca din vânzări, iar compania începe să dea afară oameni şi tăiase dintr-un foc 40 mil. euro din ţinta de vânzări.

Cititi articolul integral in Zf.ro

Cititi si Naspers a cumparat 70% din eMag cu 83 de milioane de dolari