Povestea canadianului cu interese imobiliare in Romania

Canadianul care a cumpărat fabricile Textile Dacia şi Vulcan pentru a le transforma in malluri promite că nu are aceleaşi intenţii şi cu Aversa, nou sa achiziţie. El imbracă acum peste haina de investitor imobiliar una de industriaş

Povestea romanească a lui Michael Topolinski (49 de ani) incepe in 2006. Era intr-o vacanţă de patru zile in Bucureşti şi i s-a propus să facă o mică investiţie imobiliară.

A revenit in ţară un an mai tarziu, după ce Romania aderase la spaţiul european, şi a constatat că banii săi se inmulţiseră. Şi-a convins soţia să lase confortul canadian pentru o aventură in Romania şi, in august 2007, s-au mutat aici cu cei trei copii ai lor. In mai puţin de un an cumpărase speculativ, alături de un partener, 900 de apartamente noi in 14 ansambluri rezidenţiale din Bucureşti şi Braşov.

"După instalarea crizei am reluat discuţiile cu fiecare dezvoltator şi am renegociat contractele. Dezvoltatorii nu au mai vrut să construiască faze adiţionale, aşa că ne-am redirecţionat avansurile plătite către fazele finalizate sau care erau in construcţie", spune Michael Topolinski.

Prin această restructurare a pierdut avansul plătit unuia dintre cei 14 dezvoltatori, insă suma a fost nesemnificativă, după spusele sale. Canadianul a rămas in cele din urmă cu doar 300 de apartamente in care a investit 25 mil. euro, capital propriu, la care se adaugă credite accesate la Alpha Bank, a căror pondere este de 60% din investiţia totală.

Acum 90% din portofoliul său rezidenţial este inchiriat şi investitorul este in căutare de noi apartamente pe care să le introducă in sistemul de inchiriere. Una dintre ţinte este un nou bloc in Cosmopolis, pentru care se află in negocieri şi care s-ar adăuga celui de 64 de apartamente cumpărat in 2011, singura investiţie realizată de canadian pe acest sector imobiliar de la inceputul crizei.

Atracţia fabricilor

Primul contact cu industria romanească l-a avut la achiziţia fostei fabrici Textile Dacia din Bucureştii Noi, pentru 40 mil. euro. In noiembrie 2010, fosta fabrică de textile a fost demolată pentru a face loc unui mall. In ultimii trei ani, Topolinski a căutat o serie de variante pentru a incepe construcţia acestui proiect, dar fără succes. S-a asociat cu CD Capital Partners, companie infiinţată de doi foşti directori ai TriGranit, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din regiune. In noiembrie 2011, i-a atras in parteneriat şi pe sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI), insă lucrările tot nu au inceput.

Două luni mai tarziu, Topolinski anunţa achiziţia unei noi platforme industriale.

Canadianul i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 mil. euro pentru fosta fabrică Vulcan din zona Sebastian. Scopul tranzacţiei era tot dezvoltarea unui proiect de retail pe terenul de 77.000 mp ocupat de hale. In iunie 2012, NEPI a renunţat la parteneriatul pentru dezvoltarea proiectului Vic City din Bucureştii Noi şi a preluat jumătate din Vulcan. La inceputul lunii septembrie a acestui an, NEPI a anunţat achiziţia integrală a terenului Vulcan, scoţandu-l din ecuaţie pe Topolinski. Tranzacţia a avut loc cu cateva zile inainte ca firma canadianului să fie desemnată caştigătoare a licitaţiei de privatizare a producătorului de pompe Aversa.

Michael Topolinski spune că banii primiţi de la NEPI nu au fost direcţionaţi către achiziţia Aversa şi că suma incasată de la sud-africani a fost semnificativ mai mare decat preţul la care s-a adjudecat licitaţia.

Cititi articolul integral in Capital

03-01-2014