Piperea: KazMunaiGaz şi Socar, interesate de Oltchim. Vanzarea s-ar putea realiza intr-o luna
Guvernul ar putea conveni cu SOCAR, în luna iulie, vânzarea Oltchim, dacă grupul azer este interesat de achiziţia combinatului din Râmnicu-Vâlcea, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorilor judiciari ai companiei de stat
Gheorghe Piperea a precizat că, în acest moment, sunt patru investitori foarte serioşi interesaţi de Oltchim, care şi-au depus intenţiile şi în scris, şi încă opt care încă nu au venit cu acte.
Potrivit lui Gheorghe Piperea, KazMunaiGaz şi Socar fac parte din prima categorie.

Administratorul judiciar al combinatului vâlcean estimează că procesul de selecţie a investitorilor se va încheia pe 15 iulie, după care va urma o lună de "due-dilligence".
Potrivit presei, Socar ar fi interesată şi de rafinăria Arpechim, pe lângă Oltchim, insă oferta României ca Socar să preia Oltchim a venit puţin cam târziu pentru compania azeră, după ce aceasta a achiziţionat rafinăria Petkim, potrivit lui Elshad Nassirov, vicepreşedintele Socar, preluat de o televiziune de ştiri.
Domnia sa a declarat: "Acest lucru ar putea suna rău, dar vestea bună este că, având două rafinării (n.r. Arpechim), două complexuri petrochimice, una în Turcia - ţară care nu face parte din Uniunea Europeană, şi România - care este ţară membră UE -, putem crea sinergii foarte bune. Acest lucru poate fi un lucru bun atât pentru Socar, cât şi pentru proiectele din Turcia şi România".
"Dacă SOCAR este pregătit de preluarea Oltchim, noi putem să vindem într-o lună. Nu trebuie să aşteptăm până în octombrie, când este aprobat planul de reorganizare. Am pus la punct o procedură, să construim un SPV (vehicul de investiţii) şi cred că până în iulie încheiem această procedură şi putem previnde Olchim către SOCAR", a spus Piperea.
El a arătat că este important interesul SOCAR pentru Oltchim deoarece compania este un actor important şi credibil.
"Suntem asaltaţi de tot felul de ciudaţi. Din această cauză vrem să închidem procedura de selecţie. Nu sunt la fel de celebri ca cel din septembrie 2012 (când la prima încercare de vânzare a Oltchim adjudecatar a fost declarat omul de televiziune Dan Diaconescu, n.r.), dar cam pe acolo", a adăugat Piperea.
Piperea a precizat că până în momentul vânzării este important să fie obţinută finanţarea pentru activitatea curentă, circa 25 milioane de euro.
Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.
Gheorghe Piperea a precizat, că până în momentul vânzării este important să fie obţinută finanţarea pentru activitatea curentă, circa 25 milioane de euro.
Sursa: Mediax
07-07-2013