Piata de capital din Romania se clatina serios dupa ultimele lovituri. Va rămâne o miuță între cei rămași?
ING se retrage de pe piata de capital incetand activitatea de brokeraj. Cristian Sima fostul director al Bursei din Sibiu si al WBS Romania a fugit din Romania dupa a ce a provocat pierderi estimate de el la aproximativ 3,5 milioane de Euro, neînregistrate in evidentele clientilor companiei de brokeraj
Mişu Negriţoiu preşedintele ING: despre închiderea brokerajului de la Bucureşti, copilul lui de suflet: "urmează o miuţă între cei rămaşi", se arata intr-un articol publicat in Ziarul Financiar
Olandezii de la ING urmează pe piaţa locală orientarea valabilă la nivelul grupului de revenire la serviciile de bază şi pe lângă brokerajul bursier renunţă şi la leasing, iar factoringul va fi integrat în ING Bank, însă structura de bancă comercială va fi dezvoltată mai departe pe baza unui plan de creştere a cotei de piaţă şi a portofoliului de clienţi şi de extindere a gamei de produse şi servicii, afirmă Mişu Negriţoiu, 62 de ani, care de la 1 septembrie a preluat funcţia de chairman al ING Bank România după şase ani de mandat ca director general (CEO).
Negriţoiu spune că decizia de retragere a ING de la bursa din Bucureşti devenită publică acum două săptămâni n-ar fi trebuit să constituie o surpriză. "A venit ca rezultat al unei combinaţii de factori - situaţia pieţei locale, recesiunea, restructurarea băncilor în general şi a grupului ING în special. Pentru că suntem o bancă universală în România neam fi putut lupta să păstrăm departamentul de equity markets dacă piaţa locală ne-ar fi ajutat, dacă ar fi arătat că are potenţial, aşa cum este cazul Poloniei unde acest segment de business a fost păstrat.Dar de ce să fi rămas? Privatizări nu prea mai sunt, nu s-a dat şansa listării Oltchim, practic n-am putut justifica de ce să mai ţinem acest business. Azomureş a fost o tranzacţie marginală, la Fondul Proprietatea ne-am dus doar ca să fim în piaţă, una peste alta era un business lipsit de predictibilitate." Negriţoiu a construit ING Securities la scurt timp după ce a venit în bancă în urmă cu 15 ani şi se declară ataşat emoţional de această entitate.
"ING Securities face parte din cariera mea în bancă. Am început investment bankingul, am făcut ING Securities şi până la urmă au dispărut. Emoţional sunt foarte ataşat de aceste structuri, dar din perspectivă de piaţă renunţarea la ele este un proces cât se poate de obiectiv." El reaminteşte că ING Group şi-a scos din portofoliu segmentul de real estate şi fondurile de investiţii, separă asigură rile de bancă şi renunţă la toată partea de investment banking la nivel global după ce încă de acum trei ani a ales calea "back to basics", concentrându-se pe livrarea de servicii bancare de bază.
"Noi la equity ne-am zbătut ani de zile şi am tot fost la limită. Eram foarte eficienţi din punctul de vedere al costurilor şi cu toate acestea eram la limită.
Nici nu pierdeam bani, dar nici nu era un business de perspectivă. ING este ultimul jucător global care părăseşte piaţa, iar ceea ce rămâne seamănă cu o miuţă între jucători locali." Negriţoiu susţine că retragerea din brokeraj nu afectează mulţi clienţi.
"Aveam ceva activitate cu clienţi companii şi cu foarte puţini clienţi de private banking." În cadrul procesului de ajustare a businesului local în concordanţă cu strategia grupului, olandezii au hotărât să iasă şi de pe piaţa locală de leasing, iar firma specializată ING Lease să fie închisă.
Cristian Sima, o figura marcanta a pietei de capital din Romania, a fugit in Islanda de frica clientilor care au depus bani in conturile WBS Romania si WBS Holding
Pierderile estimate de Sima la 2 milioane de euro si 2 milioane de dolari au fost provocate ca urmare a tranzactionarii in marja pe pietele externe, personal de catre fostul director al SIBEX si al WBS. Aceste tranzactii s-au facut fara autorizarea primita din partea clientilor. Se speculeaza ca, pentru a musamaliza pierderile, Sima furniza clientilor WBS o fisa de portofoliu fictiva.Situatia a devenit si mai complicata pentru clientii care au depus banii in conturile WBS Holding cu sediul in Insulele Virgine. WBS Holding nu se supune regulilor pietei de capital din Romania si nu poate fi controlata de autoritatea in domeniu, CNVM.
Cristian Sima controla activitatea WBS Romania care este autorizarta de CNVM dar si activitatea WBS Holding. Desi s-au dat asigurari din partea CNVM privitor la conturile clientilor WBS Romania, cum ca ar fi in regula si nu s-ar fi pierdut bani, exista in continuare suspiciuni care vor fi clarificate dupa finalizarea anchetei.
Mai multe persoane si avocati ai pagubitilor sustin ca pierderile ar fi de fapt mult mai mari, intre 30 si 70 milioane de Euro. Speculatiile vizeaza in primul rand WBS Holding unde se presupune ca s-ar fi tranzactionat sume mult mai mari ale unor oameni de afaceri si oameni politici. Se presupune ca o mare parte din sumele tranzactionate prin WBS Holding din Insulele Virgine (un paradis fiscal) ar fi bani negri ai unor oameni importanti din Romania. Profiturile potentiale inregistrate de WBS Holding nu se supun legilor din Romania.
Despre Cristian Sima gasiti mai multe amanunte in articolul Cristian Sima. Viaţa şi ţeapaInvestitorii romani au tot mai putine motive motive sa investeasca la BVB
Lovitura suferita de clientii WBS precum si retragerea ultimului trader important de pe BVB devin motive de ingrijorare pentru viitorul pietei de capital din Romania. Daca mai adaugam "seceta" de companii noi listate pe BVB precum si delistarile de companii vom avea o imagine tot mai in ceata a pietei de capital din Romania.
Cea mai recenta listare a unei companii pe BVB, compania ProVorbas este o "nanocompanie" cu capital Italian care presteaza servicii de curatenie. ProVorbas a ales listarea pe BVB pentru ca: "Listarea, mai buna decat o campanie de presa". Avand un cost asociat listarii de doar 2.000 de Euro, reprezinta intradevar cea mai buna dar si cea mai ieftina campanie de presa. Avand o cifra de afaceri de doar 320.000 Euro (1,4 mil Lei), compania nu reprezinta o alternativa serioasa pentru investitorii de pe piata de capital.
BVB nu reuseste sa aduca pe bursa "sange proaspat" companii serioase care sa prezinte interes pentru piata de capital in timp ce Comisia Nationala de Valori Mobiliare, avand o conducere numita politic, nu reuseste si nu poate impune reguli de protectie serioase pentru investori.
Piata de capital se afla intr-un declin continuu. Din 2007 pana in prezent zeci de firme de brokeraj si-au incetat activitatea in timp ce investitorii activi par sa fie tot mai putini, judecand dupa un rulajul mediu de doar 2-3 milioane de Euro pe zi.
Sperante pentru redresare ar fi datorita conjuncturii economice care impune dobanzi la depozite tot mai mici in lei si ar incuraja investirea resurselor in piata de capital; dar ele trebuiesc dublate de reforme leghate de controlului CNVM asupra societatilor listate si a asupra companiilor de brokeraj, coroborate cu listari noi de companii serioase pe BVB.