Piata de bricolaj: Consolidare în loc de extindere

Numărul magazinelor de bricolaj inaugurate în ultimele 12 luni e de două ori mai mic decât în 2008, anul de vârf pentru piaţa de distribuţie a materialelor de construcţii şi bricolaj. Viitorul se construiește tot mai greu.

Un studiu Roland Berger trăgea anul trecut semnalul de alarmă pentru ceea ce retailerii numiţi în industrie „do it yourself“ (DYI) simţeau deja – piaţa de bricolaj din România a scăzut în 2010 cu 15%, până la 1,7 miliarde de euro, fiind trasă în jos de scăderea puterii de cumpărare și de căderea sectorului de construcţii. A fost al doilea an consecutiv de scădere a pieţei, după un minus de 24% în 2009.

Nu e de mirare deci că 2011 a fost cel mai slab an din ultimii șapte în ceea ce privește investiţiile în noi magazine de bricolaj. Concret, de la un maxim atins în 2008, când au fost deschise 18 noi magazine DYI, anul trecut consemnează doar opt inaugurări - cinci ale Dedeman, plus câte un magazin deschis de austriecii de la BauMax și francezii de la Bricostore și Leroy Merlin.

La o privire echidistantă, mai puţin expuşi la criză par să fie cei de la Dedeman, reţeaua fondată de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl din Bacău, care au avut o ascensiune-fulger în ultimii doi ani. Și există o evidenţă a cifrelor: compania a intrat în criză cu 12 magazine, iar acum numără 26, în urma unor investiţii de circa 130 de milioane de euro. (nota bene: în 2008, când principalii concurenţi - Praktiker şi Bricostore - deschideau câte cinci magazine, Dedeman a finalizat două investiţii. Ulterior, Dedeman a deschis 12 unităţi, în timp ce Praktiker şi Bricostore, doar câte două).

Cititi articolul integral in Capital.ro