Petrom taie două fabrici cu oferte de cumpărare pe masă

Petrom a ignorat ofertele pe care le avea pentru rafinăria Arpechim şi pentru combinatul chimic Doljchim, alegând să le închidă și să le dea la fier vechi. O spun un om de afaceri si un parlamentar. Petrom spune că ofertele nu erau fezabile.

Pe adresa Petrom a ajuns în zilele imediat următoare anunţului de închidere al Arpechim o scrisoare de intenţie din partea unui fond de investiţii american care se declara interesat să cumpere rafinăria, spune, pentru Money.ro, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Potrivit acestuia, chiar un înalt oficial al Petrom i-ar fi spus despre oferta americanilor, dar că, fără 250 de milioane de euro, OMV Petrom nu vinde rafinăria. Iancu nu a precizat numele fondului.

„Ei(cei de la Petrom) cer o sumă pe care n-ar da-o nimeni. E de parcă ar vrea expres să taie rafinăria. De altfel, mi-au şi zis că aşteaptă cam 25 de milioane de euro din valorificarea fierului şi a celorlalte instalaţii”, a spus Iancu.

De Arpechim s-a mai interesat şi compania azeră de stat SOCAR însă discuţiile cu Petrom nu au avansat. Întrebat de unde încăpăţânarea Petrom de a cere un preţ mult peste ceea ce valorează rafinăria, Iancu a explicat că decizii de acest gen sunt strategice şi nu depind, neapărat, de bani.

„Intenţia Petrom este să facă un depozit de produse petroliere pe locul fabricii. Poate se gândesc că, odată cu închiderea Arpechim, va exista un deficit de rafinare pe piaţă. Caz în care Petrom ar putea alege să rafineze ţiţei la Viena, la grupul mamă OMV, evident mai scump, şi să depoziteze carburanţii la . De ce nu? Oricum, efectele unei astfel de decizii le vom vedea cam în trei ani”, explică deputatul.

Un alt activ Petrom, aceeaşi situaţie. Combinatul de îngrăşăminte chimice Doljchim a fost închis de Petrom de doi ani. În prezent, se taie din vagoane şi instalaţii. Patronul InterAgro, Ioan Niculae, spune că a trimis, de un an, o ofertă financiară de „ zeci de milioane de euro” care i-a fost refuzată acum trei săptămâni de Petrom. „ Pe 26 martie am primit un răspuns negativ de la ei fără prea multe explicaţii. Menţionez că oferta era cash, cu preluarea obligaţiilor salariale şi a celor de mediu. Nu ştiu de ce nu vor să vândă”, spune, pentru Money.ro, omul de afaceri. Acesta deţine şase combinate de îngrăşăminte în România, toate închise, în acest moment, din cauza condiţiilor de piaţă defavorabile.

Continuare: www.money.ro