OMV a finalizat vanzarea Congaz SA catre GDF Suez

OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din sud-estul Europei, a finalizat vanzarea către GDF Suez Energy Romania SA a participației de 28,59% in Congaz SA, companie de distribuție și furnizare a gazelor, care nu făcea obiectul activității de bază a OMV Petrom, a anunțat, joi, compania OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței, iar părțile au agreat să păstreze confidențialitatea valorii tranzacției.

'Decizia este in concordanță cu strategia noastră de a ieși din activitățile de distribuție și furnizare a gazelor către segmentul consumatorilor finali de pe piața reglementată. Vom continua să furnizam gaze către clienții noștri de pe piața liberă. In ceea ce privește aceasta tranzacție, vedem beneficii pentru toate părțile implicate, inclusiv pentru clienții Congaz, avand in vedere că noul acționar majoritar, GDF Suez, cunoaște deja compania și are o experiența bogata pe piața de distribuție și furnizare a gazelor', a declarat Cristian Secoșan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Gaze Naturale & Energie.

Potrivit sursei citate, tranzacția nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari ai OMV Petrom, in condițiile in care vanzările totale ale Congaz SA, precum și activele, reprezintă mai puțin de 1% din indicatorii corespondenți la nivelul Grupului Petrom.

Congaz SA a fost tratată, din punct de vedere contabil, ca entitate asociată, valoarea participației fiind inclusă in situațiile financiare ale grupului prin metoda punerii in echivalență.

Congaz SA a fost inființata in 1999, SNP Petrom (actualmente OMV Petrom) numărandu-se printre fondatori, cu scopul de a dezvolta o rețea de distribuție a gazelor in zona Constanței, de-a lungul coastei Marii Negre. In prezent, Congaz SA operează o rețea de conducte de gaze cu o lungime de aproximativ 850 km, avand un portofoliu de 55.000 de clienți din județul Constanța.

Inainte de această tranzacție, compania era controlată in proporție de 99,71% de patru acționari principali: GDF Suez Energy Romania SA (28,59%), E.ON Ruhrgas International GMBH (28,59%), OMV Petrom SA (28,59%) și Petroconst SA (13,94%), iar restul capitalului era deținut de consiliile locale din localitățile: Kogălniceanu, Medgidia, Ovidiu și Cogealac. In 1999, la inființarea Congaz, atat SNP Petrom, cat și Distrigaz (predecesorul GDF Suez) erau companii de stat.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producție anuală de țiței si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual și deține o centrală electrică de inaltă eficiență de 860 MW și un parc eolian de 45 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe piețele din Romania și țările invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deține 51,01% din acțiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

In ultimii 9 ani, investițiile pentru modernizarea și consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect și indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 5%.

Sursa: AGERPRES

02-08-2014