Oltchim se vinde oricum, indiferent cu cât, întreagă sau pe bucăţi

Ministerul Economiei relaxează condiţiile privatizării Oltchim. Potrivit anunţului publicat pe site-ul OPSPI, procedura de licitaţie permite adjudecarea pachetului de acţiuni fără condiţionarea preţului de o anumită valoare de ofertă. Anunţul anterior făcea referire doar la criteriul de selecţie al celui mai bun preţ pe ofertă.

În cel mai recent anunţ postat de Oficiul Participaţiile Statului şi Privatizarii în Industrii (OSPI) pe 6 septembrie se precizează că: Metoda de privatizare a S.C. Oltchim S.A. este o metodă combinată: licitaţie cu oferta în plic urmată, dacă va fi cazul, de licitaţie cu strigare după regula licitaţiei competitive, astfel cum este detaliat în Dosarul de Prezentare.

Atât pentru activele individuale, cât şi pentru vânzarea lor împreună, criteriul de selecţie a ofertantului câştigător este cel mai mare preţ oferit.(...) Preţul de ofertă al acţiunilor este de 0,1 lei/acţiune, reprezentând 18.810.097,6 lei pentru pachetul oferit la vânzare. Procedura de licitaţie permite adjudecarea la un preţ superior, egal sau inferior preţului de ofertă."

Criteriul de selecţie a ofertantului câştigător este cel mai mare preţ oferit pe acţiune.

Aceeaşi metodă de vânzare se preconizează a fi aplicată şi pentru vânzarea creanţelor pe care AVAS şi Electrica le deţin la Oltchim.

Anunţul de privatizare prevede posibilitatea ca viitorul acţionar majoritar al S.C. Oltchim S.A. să poată decide cumpărarea activelor Arpechim Piteşti aferente activităţii de rafinare a petrolului, deţinute de OMV Petrom S.A., conform termenilor care vor fi conveniţi cu acesta.

Garanţia de participare la licitaţia organizată pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea este de 564.303 de lei. Aceasta a fost micşorata de la 34.425.000 de lei cât era în anunţul de privatizare din 10 august. Evident că nicio companie nu a dorit să blocheze o sumă atât de mare fie şi pentru o lună, pentru Oltchim. Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim iar ofertele se pot depune până la 17 septembrie ora 12.00.

Guvernul a anunţat că două companii sunt interesate de preluarea pachetului majoritar la Oltchim. Una dintre ele este principalul acţionarul minoritar la Oltchim, PCC.

Recent, Directorul General al Oltchim, Constantin Roibu si-a inaintat demisia dupa peste 20 de ani de activitate. Rezultatele obtinute in ultimii ani au fost dezastruoase iar investitiile realizate in ultimii ani au generat noi pierderi.