Ofensiva CEZ abia acum începe: cehii investesc 3 mld. € până în 2013 în regenerabile

Motivul? Subvenţiile primite vor sprijini proiectul nuclear de la Temelin

Cehii de la CEZ, care au intrat în România în 2005 cumpărând de la stat Electrica Oltenia şi care au pus la bătaie 1,1 mld. euro pentru a construi în Dobrogea cel mai mare parc eolian din Europa, lansează o nouă ofensivă asupra pieţei locale, cea mai mare de la venirea lor aici. Până în 2013, CEZ vrea proiecte în energie verde de până la 2.000 MW, cât trei unităţi ale centralei de la Cernavodă, iar din banii obţinuţi din schema de sprijin pentru regenerabile pusă la dispoziţie de statul român îşi vor construi în Cehia două reactoare nucleare noi la centrala de la Temelin.

Acest plan eclipsează toate proiectele anunţate până acum de multinaţionalele intrate în segmentul energiei electrice autohtone, iar valoarea lui se va ridica la circa 3 mld. euro, cei mai mulţi bani urmând să fie băgaţi în proiecte eoliene.

Strategia a fost gândită după plecarea de la conducerea CEZ a lui Martin Roman, omul care a transformat grupul ceh într-un gigant cu operaţiuni răspândite în întreaga Europă Centrală şi de Est. Deşi după demisia lui Roman mesajele venite din partea clasei politice, CEZ fiind o companie de stat, vizau reducerea expunerii internaţionale a grupului şi concentrarea pe securitatea energetică a Cehiei, noul management a venit cu un plan diferit, dar care însă serveşte perfect intereselor ţării-mamă.

Poziţia din România, întărită

"Şi eu am fost îngrijorat şi m-am întrebat dacă CEZ se va retrage, dar nu este cazul. Dimpotrivă, poziţia CEZ din România va fi menţinută şi întărită", spune Jan Veskrna, şeful CEZ România, omul pe care cehii l-au trimis aici în 2005 pentru a restructura din temelii fosta Electrica Oltenia.

Pe scurt, planul cehilor este următorul. În Cehia, proiectul major în care grupul este implicat este construirea a două grupuri noi la centrala nucleară de la Temelin. Pentru a face rost de bani însă, CEZ a venit cu o strategie. Va investi în anii următori sume semnificative în proiecte de energie regenerabilă, înainte de construirea centralei de la Temelin, care apoi vor putea genera bani pentru susţinerea acestui proiect nuclear mamut prin schemele de sprijin de care vor beneficia. Practic, consumatorii români de energie vor plăti în mare parte investiţia nucleară a cehilor de la CEZ prin creşterea facturilor determinată de aplicarea schemelor de sprijin pentru energia verde.

Cititi articolul integral in Ziarul Financiar