Oamenii de afaceri sunt ingrijorati: Lafarge vinde toate afacerile din Romania ca urmare a fuziunii cu Holcim
Lafarge vinde toate fabricile din Romania. Hotararea a fost luata pentru a primi aprobarea autoritatilor de reglementare a concurentei. Mediul de afaceri işi exprimă preocuparea cu privire la consecinţele economice pe care le va avea vanzarea fabricilor de ciment, eventual unor companii din afara UE.

La nivel global, cele două companii trebuie să vandă active de cinci miliarde de euro pentru a obține aprobarea fuziunii celor doua grupuri. Fuziunea dintre Lafarge și Holcim, concretizată doar in schimb de acțiuni, este evaluată la 29 de miliarde de euro, inclusiv datoriile.
Lafarge a intrat in Romania in 1997, prin preluarea Romcim. Ulterior a mai preluat și alte societăți și a dezvoltat unități de la zero. Lafarge vinde toate activele din Romania, unde au investit de-a lungul timpului circa 700 de mil. euro. Cele mai importante active ale francezilor sunt cele două fabrici de ciment pe care le deţin la Medgidia (judeţul Constanţa) şi la Hoghiz (judeţul Braşov), precum şi staţia de măcinare de la Targu-Jiu. Capacitatea instalată anuală a fabricilor este de 4,5 milioane de tone.
Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii, a declarat că activele pe care grupul Lafarge le deţine in ţara noastră vor fi vandute pană anul viitor. "Cercul de jucători de pe piaţa autohtonă a construcţiilor este foarte restrans. Noi am semnalat incă de acum trei ani că investitorii se reorientează, iar condiţia de intărire a poziţiei lor in piaţă este fuziunea. Activele celor de la Lafarge vor fi vandute pană in 2015 pentru că cei de acolo şi-au făcut nişte calcule clare incă de la inceputul procesului de fuziune cu Holcim. Insă, cel mai important este să avem o piaţă de construcţii stabilă".
Bruno Lafont, Lafarge: "Avem deja interes din partea posibililor cumpărători"
Directorul general al grupului Lafarge, Bruno Lafont, a declarat intr-o teleconferinţă, că activele propuse spre vanzare au fost examinate de un Comitet de Dezinvestiţii pentru a anticipa eventualele solicitări ale autorităţilor din domeniul concurenţei: "De asemenea, activele au trebuit să respecte trei principii, respectiv abilitatea de a respecta cerinţele autorităţilor concurenţiale, vizibilitatea şi viteza de implementare, dar şi noul potenţial creat pentru grupul Lafarge-Holcim. Avem deja interes din partea posibililor cumpărători şi vom incepe discuţiile imediat pentru că este o ocazie unică pentru ei să achiziţioneze astfel de active atractive".
Intrarea unei noi companii este cea mai probabilă mișcare, potrivit Financial Times.
Eurociment, compania deținută de miliardarul rus Filaret Galchev ar dori să cumpere fabricile din Romania și din aceasta zonă. Tranzactia ar putea fi facilitata și de faptul ca miliardarul rus este al doilea mare acționar al grupului Holcim.
Oamenii de afaceri solicită Guvernului să adopte decizii de naţionalizare temporară a unor companii importante, cum ar fi cele producătoare de oţel, medicamente, ciment, utilităţi, o variantă in acest sens fiind achiziţionarea de către stat a unor pachete minoritare de acţiuni la societăţile vizate
In opinia Asociatiei Oamenilor de afaceri din Romania (AOAR), in acest caz, există posibilitatea opririi unei părţi importante a producţiei de ciment din Romania, relocării utilajelor şi creşterii importurilor de ciment, in condiţiile in care, in prezent, Lafarge şi Holcim exportă acest produs.
Cristian Parvan, presedintele AOAR, a precizat intr-un interviu acordat ziarului Bursa că, in condiţiile in care economia dă semne de creştere, vom avea o evoluţie pozitivă şi in construcţii, cele mai utilizate materiale, in acest sector, fiind cimentul şi oţelul-beton.
"Dacă Lafarge vrea să vandă fabricile de la noi, statul ar putea să cumpere 30% din aceste active, pentru a bloca inchiderea fabricilor şi relocarea echipamentelor de producţie, procese in urma cărora vom pierde producţie internă, forţă de muncă, exporturi şi vom căpăta, in schimb, importuri. Ulterior, Guvernul poate scoate pe bursă, la vanzare, acele active. In alte ţări sunt domenii strategice, cum ar fi cele de utilităţi, pentru care statul a reacţionat, blocand posibilitatea ca sectoare importante ale economiei să fie vandute unor multinaţionale".
Oamenii de afaceri adaugă faptul că industria cimentului nu este singurul sector ce ridică semne de ingrijorare, acestuia alăturandu-i-se şi domenii precum siderurgia sau sănătatea.
In cadrul unui comunicat, reprezentanţii AOAR subliniază: "Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Romania urmăreşte cu preocupare şi ingrijorare unele evoluţii negative din industria producătoare din Romania. AOAR a semnalat constant evoluţiile negative inregistrate de diferite sectoare de producţie. Astfel, de mai mult de nouă ani atragem atenţia, fără mare succes, asupra situaţiei inacceptabile de la Institutul Cantacuzino, nefiind asigurate nici pană acum condiţiile normale de reluare (certificare europeană GMP) a unor produse strategice, aşa cum este cazul vaccinurilor. Pentru BCG anti gripal şi antitetanos, Ministerul Sănătăţii preferă calea mai simplă şi mai dăunătoare, a importului acestor produse. AOAR reaminteşte cazul incetării producţiei de medicamente la Braşov (compania GlaxoSmithkline) şi situaţia mai mult decat ingrijorătoare din industria siderurgică, urmare a falimentării de către compania Mechel a cinci producători de produse din oţel. In aceste condiţii, Romania va importa mai multe medicamente şi oţel beton, in loc să exporte aceste produse".
Mediul investiţional solicită Guvernului să stabilească măsuri de menţinere a capacităţilor industriale existente, solicitand să se ia notă de modul in care acţionează, in acest sens, cele mai multe ţări membre UE (Polonia, Slovenia, Franţa, Germania etc).
12-07-2014