Oamenii de afaceri cer Guvernului autostrăzi, sprijin pentru companiile locale şi să termine cu scandalurile politice

Cel mai prost semnal pentru 2012 a venit la sfârşitul săptămânii trecute de la agenţia de rating Moody's, care a anunţat că a modificat perspectiva de a rating României de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că în următoarele trei-patru luni ratingul României se poate reduce. Motivarea oficială este legată de riscurile care vin din zona euro, dar decizia noului guvern de a majora deficitul bugetar nu putea fi trecută cu vederea.

Prima jumătate a anului 2012 se încheie fără să aducă relansarea aşteptată după patru ani de criză. Economia românească nu a găsit un model de creştere desprins de economia zonei euro, care traversează iarăşi o perioadă dificilă determinată de acutizarea crizei datoriilor suverane.

Astfel, creşterea zero din zona euro se vede imediat în datele macro din România: exporturile şi producţia industrială stagnează. În lipsa locomotivei externe nu există nici iniţiative locale care să asigure creşterea consumului şi să determine creştere economică.

"Acum se poate discuta despre lupte politice, însă dacă nu se acordă importanţă mediului economic, aceste lupte pot dura la nesfârşit. Guvernul trebuie să acorde o importanţă deosebită sectoarelor economice care au o contribuţie importantă la exporturi şi la Produsul Intern Brut al României", spune Constantin Stroe, vicepreşedinte al Automobile Dacia şi preşedinte al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM)

Marcel Bărbuţ, proprietarul producătorului de materiale de construcţii AdePlast, cu afaceri de aproape 34 de milioane de euro anul trecut, spune : "Guvernul actual va trebui să lase scandalul şi să se apuce de lucru în interesul românilor. Trebuie să facă autostrăzi, aşa cum există în toate ţările din Europa, inclusiv la vecinii noştri, să dea drumul la termoizolări pentru clădiri, să scadă TVA la alimente".

Cititi articolul integral in Zf.ro