O companie chineza a contactat LukOil pentru vanzarea Petrotel. LukOil a declinat oferta

O companie petroliera chineza a contactat LukOil pentru a iniţia negocieri in vederea vanzarii rafinariei din Romania, dar grupul rus a declinat oferta de discuţii, afirma surse citate de Reuters, precizand ca scrisoarea de intenţie a fost adresata in martie.

Potrivit Reuters, Ion Epureanu, directorul general al companiei Kajel Holdings Limited, cu sediul in Insulele Virgine britanice a transmis Lukoil, intr-o scrisoare din martie 2015, ca exista o oportunitate pentru iniţiarea discuţiilor in vederea vanzarii rafinariei Petrotel Ploieşti.

Kajel Holdings a fost mandatata de compania China Peace Petroleum Group, cu sediul la Beijing, specializata in importul şi exportul de produse petroliere.

Un purtator de cuvant al LukOil a confirmat primirea scrisorii, reiterand ca nu exista niciun plan de vanzare a rafinariei din Romania. Ion Epureanu a confirmat trimiterea scrisorii, fara insa a face comentarii. Reuters nu a putut lua legatura cu reprezentanţii China Peace Petroleum Group. Thomas Muller, vicepreşedinte al LukOil, a confirmat saptamana trecuta ca au existat oferte pentru rafinaria de la Ploieşti, subliniind insa ca nu este de vanzare.

LukOil a cerut intervenţia Comisiei Europene in ancheta din Romania care vizeaza compania, argumentand ca este vorba de masuri impuse de "o instanţa judiciara relativ mica" dar care au un "impact european". Thomas Muller, vicepreşedintele LukOil, a atras atenţia ca ar putea fi puse sub sechestru active in valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie şi Olanda. Muller a admis ca "nu exista o linie directa intre Comisia Europeana şi o instanţa judiciara din Romania", subliniind insa ca acuzaţiile procurorilor romani sunt "nejustificate". "Am vrea sa vedem o implicare europeana in acest caz, deoarece avem de-a face cu o instanţa relativ mica dar care ia decizii uriaşe, care au impact nu doar asupra unor active din Romania, ci şi asupra unor active europene. Consideram ca nu este o situaţie corecta", spunea reprezentantul LukOil.

Preşedintele LukOil, Vagit Alekperov, i-a trimis acum doua saptamani o scrisoare lui Maroş Şefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerand "o investigaţie mai transparenta, dat fiind ca activitaţile constante ale rafinariei (vizate de ancheta din Romania - n.red.) au impact asupra alimentarii cu petrol in intreaga Uniune Europeana". Comisia Europeana a confirmat primirea scrisorii din partea Lukoil, precizand ca analizeaza situaţia.

Compania LukOil a contestat in justiţie masurile asiguratorii dispuse de autoritaţile romane, reiterand ca acuzaţiile de spalare de bani şi evaziune fiscala formulate de procurorii din Romania sunt "absolut nefondate". "Acuzaţiile (formulate de procurorii romani - n.red.) sunt absolut nefondate", afectand afacerile, dar LukOil nu intenţioneaza sa inchida sau sa vanda rafinaria, a declarat Thomas Muller, vicepreşedintele LukOil. "Rafinaria este funcţionala astazi şi speram ca vom putea continua activitaţile", a declarat Muller, potrivit Reuters, intr-o conferinţa de presa.

LukOil a respins acuzaţiile de spalare de bani şi evaziune fiscala formulate de procurorii din Romania, anunţand ca urma sa conteste in instanţa masurile asiguratorii dispuse de autoritaţile romane şi ca aşteapta o investigaţie "imparţiala". Compania rusa LukOil a argumentat ca este un contribuabil prompt la bugetul de stat din Romania şi un furnizor de produse la calitate pentru clienţii romani. "LukOil intenţioneaza sa conteste in instanţa ordinul Parchetului, conform procedurilor, şi mizeaza pe o investigare imparţiala a incidentului, potrivit reglementarilor şi standardelor acceptate atat in Romania, cat şi in Uniunea Europeana", informa compania rusa. "Petrotel-LUKOIL a creat aproximativ 1.000 de locuri de munca la nivel regional. In ultimii noua ani, s-au investit 540 de milioane de dolari in modernizarea rafinariei. LukOil spera ca orice obstacole in calea funcţionarii acestei companii-cheie vor fi depaşite cu succes", preciza compania.

La inceputul lunii iulie, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploieşti care instrumenteaza dosarul Lukoil au extins masurile asiguratorii, punand sechestru asupra unor bunuri ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda pana la concurenţa sumei de doua miliarde de euro. Potrivit unui comunicat dat publicitaţii de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploieşti, procurorii acestei structuri au extins cercetarile şi au dispus masura controlului judiciar asupra a cinci persoane, intre care doi cetaţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, a transmis corespondentul MEDIAFAX. Totodata, anchetatorii au dispus masuri asiguratorii asupra unor bunuri deţinute de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda şi SC Petrotel Lukoil SA, fiind puse sub sechestru conturi bancare, prime de emisiune şi acţiuni. "In cauza, in urma extinderii cercetarilor faţa de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi faţa de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti au fost extinse şi masurile asiguratorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinand Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pana la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de aceasta entitate juridica la banci comerciale situate in U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune in cuantum de 1.880.931,388 lei, precum şi asupra unui numar de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta in cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti", se arata in comunicatul PCA Ploieşti.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti au extins cercetarile in dosarul Lukoil faţa de alţi cinci angajaţi ai societaţii care controleaza rafinaria de la Ploieşti şi aduc noi acuzaţii suspecţilor din acest dosar. Astfel, anchetatorii anunţa ca in dosarul Lukoil sunt cercetate infracţiuni de folosire cu rea credinţa a creditului societaţii şi noi fapte de spalare de bani. Pana in prezent, dosarul privea infracţiuni de evaziune fiscala şi spalare de bani. Procurorii susţin ca, "urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societaţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societaţii, rapoarte aferente anilor 2012 şi 2013".

Prejudiciul calculat pana la acest moment in acest dosar este de 1.185.268.188,35 euro şi 1.526.293.530,93 dolari pentru infracţiunea de folosire cu rea credinţa a creditului societaţii şi in cuantum de 1.526.293.530,93 dolari şi 552.977.284,35 euro pentru infracţiunea de spalare de bani. Conform sursei citate, SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti "a rambursat in baza unor contracte, cu titlu de imprumut, acţionarului majoritar LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda suma de 1.511.904.038,94 dolari SUA şi 552.977.284,35 euro cu justificarea restituire creditare" şi a primit ca investiţii, de la aceeaşi companie, care este acţionar majoritar al rafinariei de la Ploieşti, suma de 32.476.926 euro şi 304.186.078,78 dolari SUA, "deşi conform bilanţurilor, balanţelor şi raportarilor catre ANAF, activul societaţii este de 48.522.486 euro echivalent moneda naţionala, diferenţa de 257.995.952 euro neregasindu-se in activul patrimonial al societaţii".

Procurorii susţin, de asemenea, ca acţionarul majoritar Lukoil Europe BV Olanda a virat in contul Petrotel Lukoil, conform virajelor de cont, suma totala de 480.176.734,90 euro, echivalent moneda naţionala, cu titlu de majorare capital social, dar, conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar contabile ale societaţii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent moneda naţionala, diferenţa de 374.294.805,14 euro neregasindu-se in aportul de capital. "Cu toate ca suma respectiva a fost primita cu titlu respectiv (n.red. - majorare de capital social), conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracţionata şi rambursata cu titlu restituire creditare in aceeaşi zi in care a intrat in conturile bancare", arata anchetatorii.

Procurorii anunţa ca in acest dosar continua cercetarile pentru strangerea de noi probe "pentru stabilirea situaţiei de fapt in integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au savarşit infracţiuni şi in vederea stabilirii raspunderii penale a acestora". In 2 octombrie 2014, procurorii au facut percheziţii la sediile mai multor companii aparţinand Lukoil, inclusiv la rafinaria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala şi restul din spalare de bani. Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa ca au fost facute 23 de percheziţii la sediile Petrotel-Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-Romania şi TP LOG Services, toate din Ploieşti. In 3 octombrie, la o zi de la percheziţii, Lukoil a oprit producţia rafinariei din Ploieşti.

De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurator a produselor rafinariei Petrotel-Lukoil aflate in depozitele şi conductele Oil Terminal, pana la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisa luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti. In acest context, Lukoil a anunţat ca rafinaria Petrotel-Lukoil şi-a incetat activitatea de producţie şi comerciala, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de catre organele de urmarire penala. In 7 octombrie, Lukoil a anunţat ca sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca masuri asiguratorii zilele trecute, au fost ridicate, precizand ca rafinaria va incepe pornirea normala a instalaţiilor tehnologice. De asemenea, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala şi spalare de bani.

Sursa: Mediafax

25-07-2015