Neagu, Transelectrica: Romania nu are nevoie de noi capacităţi de producţie a energiei
Romania nu are nevoie de investiţii in proiecte noi de producţie a electricităţii, intrucat consumul este redus, iar unităţile disponibile pentru a acoperi cererea sunt substanţiale, a declarat joi Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.
"Nu este nevoie reală de investiţii in capacităţi noi de producţie a energiei. Avem capacităţi de peste 21.000 MW disponibile", a afirmat Neagu la un seminar pe tema energiei.
Consumul zilnic de electricitate la nivel naţional este asigurat de capacităţi de 8.000-9.000 MW.
Neagu a adăugat că, pentru sistemul energetic naţional, energia hidro este foarte importantă, iar Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, "este gata oricand să sprijine energia hidro".
"Hidroelectrica ne dă un mare avantaj pentru că ne oferă o soluţie extraordinară pentru reglaj", a spus ea.
Neagu a apreciat că orice proiect energetic mai vechi de zece ani, precum este cel al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, este inutil.
"Se tot vorbeşte de Tarniţa. Dacă decizia pentru un proiect depăşeşte 10 ani, investiţia devine inutilă", a afirmat ea.
Proiectul hidrocentralei Tarniţa a fost iniţiat in timpul regimului comunist, dar incă nu a fost inceput. Guvernul consideră acest proiect esenţial pentru sistemul energetic naţional.
Potrivit lui Neagu, Romania are nevoie de o strategie energetică transguvernamentală şi transpartinică. Singura strategie energetică aprobată in ultimii 25 de ani de Guvern, respectiv in 2008, este depăşită.
"Trebuie să ne hotăram pentru ce vrea Romania să devină un hub: pentru investiţii speculative sau pentru investiţii reale in economie?", a spus Neagu.
Prezent la seminat, deputatul Rodin Traicu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, a spus că următoarele investiţii in energie pe care Romania trebuie să le facă "vor fi cu ochii la o piaţă de 450 milioane de consumatori", adică piaţa unică europeană.
Principalii producători de energie sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara şi OMV Petrom.
Sursa Mediafax
23-02-2014