Motorul german, turat la maximum

Liniştea este tulburătoare, la fel şi priveliştea maşinilor pe jumătate asamblate ce alunecă pe transportoarele lor robotizate, care se mişcă de parcă ar gândi singure. Scena acestei serenităţi industriale este linia de asamblare a Porsche din Leipzig. Fabrica aerisită, aproape ca o clinică, este o bună ilustrare a felului în care, în timp ce vecinii săi europeni şi alte economii avansate bolborosesc spasmodic după recesiune, Germania îşi continuă cursa pe autobahn ul economiei.

SPOR RECORD Linia de producţie ce se termină la Leipzig cuprinde ţări în¬tregi. Caroseriile vopsite pentru SUV ul Cayenne se aduc cu trenul de la o fabrică deţinută de Volkswagen (cu care Porsche a început procesul de fuziune) din Slovacia. Cele pentru hatchback ul Panamera vin de la Hanovra. Roboţii de transport le poartă pe linia de asamblare de la un grup de muncitori la altul. Componentele sosesc exact aşa cum trebuie montate. Sistemul este flexibil, permiţând ca de pe linia de fabricaţie să iasă două modele diferite în exact atâtea exemplare câte sunt solicitate. Maşinile pleacă apoi în Est şi în Vest, către cele mai mari pieţe ale Porsche, China şi America.

Fabrica este o demonstraţie a felului în care a profitat Porsche de globalizare – şi Germania, la fel.

Dinspre partea ce¬rerii, producătorul auto vinde la pre¬ţuri premium într o ţară importantă, ce are cea mai mare rată de creştere economică, şi într una care este cea mai importantă dintre toate. Dinspre partea pro¬ducţiei, foloseşte munca scumpă, dar flexibilă, a nemţilor pentru ceea ce este vizibil şi cea mai ieftină, a lucrătorilor est europeni, pentru ce nu se vede. „Germania este, de departe, cel mai important câştigător al globalizării“, spune Thomas Mayer, economistul şef al Deutsche Bank. „A beneficiat atât din creş¬terea diviziunii muncii pe partea de producţie, cât şi din creşterea comer¬ţu¬lui, pe partea de livrare“.

Exporturile, principalul motor de creş¬tere economică, au urcat cu 21,7% până în noiembrie anul trecut. În primele 10 luni ale lui 2010, vânzările către China erau deja cu 17% mai mari decât în tot anul 2009 şi cu 46% mai mari decât în 2007. Nici o altă ţară avansată nu a avut un spor la exporturi atât de rapid în ultimul deceniu. Nu e de mirare că încrederea companiilor, potrivit unui indice foarte urmărit, realizat de Institutul de cercetare Ifo de pe lângă Universitatea din München, se află la cote record, după prăbuşirea dezgustătoare de la finele lui 2008.

Continuare: www.money.ro